Wypisz 4 początkowe wyrazy ciągu
anulka__1990: Wypisz 4 początkowe wyrazy ciągu
b) b
1=3
b
n+1 = (−1)
nb
n+n
| | 2*1−1 | | 1 | |
A) obliczyłam tak a1= |
| = |
| |
| | 21 | | 2 | |
dobrze

?
za to jak obliczyc b nie mam pojęcia
9 lut 14:48
joanna: żeby obliczyć b2 pod wzór na bn+1 podstawiasz n=1 i za bn b1
(−1)n = 1 gdy n parzyste lub =−1 gdy n nieparzyste
9 lut 14:51
joanna: b2=(−1)1*b1+1=−1*3+1=−2
9 lut 14:53
joanna: b3=(−1)2*b2+2
9 lut 14:53
joanna: itd
9 lut 14:53
anulka__1990: czyli b
3=(−1)
2*b
2+2=−1*2+2=0

a b
4=(−1)
0*b
3+0= 1*0+0=0
9 lut 14:59
dusia: b3 dobrze,
b4 źle.
b4 = (−1)3*b3+3 = −1 * 0 + 3 = 3
10 lut 01:09
anulka__1990: dziekuje
10 lut 08:07