Rozwiąż całke
norek: Całka :
∫arctgxdx
9 lut 10:55
jo: Spróbuj przez części.
9 lut 11:44
AS:
Całkowanie przez części
J = ∫arctgxdx
u = arctgx dv = dx
| | x | |
J = u*v − ∫v*du = x*arctgx − ∫ |
| dx = x*arctgx − J1 gdzie |
| | 1 + x2 | |
Całkowanie przez podstawianie
1 + x
2 = t 2*xdx = dt xdx = dt/2
| | 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
J1 = |
| ∫ |
| = |
| *ln(t) = |
| *ln(1 + x2} |
| | 2 | | t | | 2 | | 2 | |
Ostateczna całka
| | 1 | |
J = x*arctgx − |
| *ln(1 + x2) + C |
| | 2 | |
9 lut 11:51
norek: szkoda że wczoraj na zaliczeniu na to nie wpadłem...
Dzięki wielkie za uświadomienie mnie i za pomoc
9 lut 13:07