geometria analityczna
Pytający: Bardzo proszę o pomoc. Próbowałem na różne sposoby rozwiązać:
Oblicz odległość środka okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A(1,7), B(−5,1) C(7,−5)
nie wychodzi mi układ równań:
(x−1)2+(y−7)2=R2
(x+5)2+(y−1)2=R2
(x−7)2+(y+5)2=R2
x2−2x+y2−14y+50=R2
x2+10x+y2−2y+26=R2
x2−14x+y2+10y+74=R2
9 lut 17:45
AS: Nie rozumiem − jaką odległość,od czego
9 lut 18:01
Pytający: o przepraszam odleglosc srodka okregu od srodka ciezkosci trojkata
9 lut 18:03
Pytający: odswiezam
9 lut 18:22
AS:
Współrzędne środka ciężkości znajduje się z zależności
| | xA + xB + xC | | yA + yB + yC | |
xs = |
| ys = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Współrzędne środka okręgu najlepiej wyliczyć z równania ogólnego
x
2 + y
2 + a*x + b*y + c = 0
podstawiając kolejno wspołrzędne punktów A,B i C
Na koniec obliczyć odległość dwóch punktów prostym wzorem.
9 lut 18:40
Pytający: ok jednak udało mi się rozwiązać ten układ

dziekuje
9 lut 18:46
Tytus:
ta odległość to : √2
9 lut 18:57