zad
matthew: Dany jest układ
{ x + my = m
{x + 2y = 1
gdzie m jest parametrem
a) rozwiąż ten układ
| | x | |
b) określ dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f(m) = | |
| |, gdzie para liczb (x, y) jest |
| | y | |
rozwiązaniem układu.
Czy w podpunkcie a) należy zastosować metodę wyznacznikową?
nie wiem co zrobić z b) proszę o pomoc...
Eta:

Metodę wybierasz dowolną ( w/g uznania)
założenie: m ≠2
D
f = R\{1}
| | m | |
wykresem g(m)= |
| jest hiperbola
|
| | 1−m | |
o asymptotach g(m) = −1 −−− pozioma i m= 1 −−− pionowa
wybierz punkty należące do niej
np: m=0 to g(m)= 0 (0,0) m= −2 g(m)= −
23
m= 2 g(m) = −2 m= 1,5 g(m) = −3 itd.....
narysuj te gałęzie hiperboli
wykres f(m) = |g(m)|
odbij tę część gałęzi g(m) z pod osi Om nad oś Om
spróbuję Ci narysować , ale za chwilkę , bo idę na herbatkę ...