Kule
Ala: proszę o pomoc
a)
Przekrój osiowy kuli ma pole powierzchni
równe 9π. Oblicz pole powierzchni i
objętość tej kuli.
b)
Objetość kuli jest równa π/6dm3. Oblicz
pole powierzchni tej kuli.
9 lut 17:27
DarekS: przekrój kuli jest kołem a osiowy ma w sobie promień kuli:
9π = πR
2 /:π
R
2=9 /
√
|R|=3 ponieważ R > 0 więc
R = 3
Objętość kuli:
9 lut 17:32
Karol: wielkie dzięki ratujesz mi życie

a wiesz może co z tym podpunktem b)

?
9 lut 17:37
DarekS: punkt b liczysz podobnie tylko to co tam jest przyrównujesz do wzoru na objętość (podałem),
obliczasz promień, i podstawiasz do wzoru na pole powierzchni kuli
9 lut 17:40
Karol: Dzieki
9 lut 17:45