matematykaszkolna.pl
Fizyka Maaaagda: ProszeProszę o solidne wytłmaczenie. FIZYKA. Bo nie wiem do końca o co w tym chodzi 1) Temperatury zetkniętych ze sobą ciał wyrównały się. Czy energie wewnętrzne tych ciał równieź stały się jednakowe? Jeśli tak to dlaczego? 2) Czy wiedząc ,że ciało A ma wyższą temperaturę niż ciało B można stwierdzić, że ciało A ma większą energię wewnętzrną niż ciało B? Jeśli tak to dlaczego?
9 lut 15:52
Maaaagda:
9 lut 16:13
Maaaagda: ?emotka
9 lut 17:28
Mateusz: 1 Energie wewnętrzne też się wyrównały, ponieważ U jest wprost proporcjanalna do temperatury, która jest przecież taka sama. 2 Analogicznie do podpunktu pierwszego, gdy większa temperatura to większa energia wewnętrzna, bo U jest wprostproporcjonalne do T. Czyli A ma większą energię wewnętrzną od ciała B
9 lut 19:08
Maaaagda: Myślisz? bo mnie sie wydaje ze pierwsze pytanie to odpowiedź brzmi nie bo mogą sie składac z róznej liczby czasteczek i moga miec rózne masy
9 lut 20:21
Mateusz:
 f 
Energia wewnętrzna dana jest równaniem Ew =

nRT ale z drugiej strony to raczej wzór na
 2 
zmiane energi wewnętrznej przy zmianie temperatury więc tu dochodzą jeszcze różniczki ale rachunku różniczowego nie znasz bo to na studiach i tak własciwie sie zastanawiam że to zadanie raczej nie powinno byc poruszane w szkole sredniej ale Wezmy sobie 1mol wodoru, 1 mol wody oraz 1 mol zelaza (dla przykładu) i te substancje nie mają na pewno w tych samych temperaturach jednakowych energii bo np dochodzi nam energia wiązania w zelazie związana jest z tzw domenami elektromagnetycznymi w czasie gdy woda jest dipolem )wiązanie kowalencyjne spolaryzowane)
9 lut 20:32
Maaaagda: Hmm.czyli teraz juz sama nie wiem. Bo włąsnie szukałam na interecie odpowiedzi na to pytanie, ale każdy mówi inacezj. I teraz już troche rozumie dlaczego. Czyli jak myslisz jak powinnam odpowiedziec na to pytanie jako uczen szkoly sredniej?emotka bo mam to i pare innych zadan do przygotowania, a to akurat(podobno proste)sprawia mi najwiecej problemu.
9 lut 20:35
DarekS: Myślę że odpowiedź została już zawarta przez Mateusza w pierwszym jego poście. W szkole średniej rozpatruje się ciała doskonałe, jednorodne. Wiec możesz swobodnie założyć że masz do czynienia z taką samą materią.
9 lut 21:14