Obliczyć długość obwodu trójkąta prostokątnego
ala: Pole trójkąta prostokątnego wynosi 600 m2, a stosunek przeciwprostokątnej do jednej z
przyprostokątnych wynosi 5:4. Obliczyć długość obwodu tego trójkąta.
9 lut 20:03
Tytus:
c= 5x , a= 3x , x>0
z tw. Pitagorasa b
2= c
2−a
2= 25x
2− 16x
2 = 9x
2
c= 3x
4x*3x= 1200
12x
2= 1200
x
2= 100
x= 10
a= 30m b= 40m c= 50m
podaj obwód ....
9 lut 22:59
ala: nie rozumiem

nie wiem skąd się to wszystko wzięło
10 lut 16:09
ala: Już wiem wszystko, po prostu pomyliłeś literki
10 lut 16:13