Prosta i okregi
sssss: Witam, mam problem z zadaniem, mianowicie:
1) Znajdz rownanie okregu o promieniu =5 stycznego do wykresu funkcji y=|x−2| .
Caly czas mysle nad nim , probuje ale jakiegos pomyslu mi jeszcze brakuje ...
9 lut 21:05
Basia:
wykres funkcji y=|x−2| składa się z dwóch gałęzi bo
−x+2 dla x<2
y =
x−2 dla x≥2
niech
k: y=−x+2 czyli x+y−2=0
l: y=x−2 czyli −x+y+2=0
czyli musisz znaleźć punkt S(a,b) (środek okręgu) taki, że
d(S,k)=d(S,l)=5
dostaniesz prawdopodobnie 2 rozwiązania i jedno będziesz musiał odrzucić
potrafisz to teraz policzyć ?
9 lut 21:17
sssss: Z poczatku tak robilem , ale otrzymalem 4 rozwiazania z tego ukladu:
5
√2=|−x−y+2|
5
√2=|x−y−2|
2) x= 15
√2 + 2
y= 10
√2
3) x=2 <<<−−− poprawne odpowiedzi
y=5
√2 <<<−−−/
4) x= −5
√2 +2
y= 0
I nie wiedzialem jaki warunek postawic aby udowodnic ze rozwiazanie nr 3 jest prawidlowe.
9 lut 21:35
sssss: z tego co widze po naszkicowaniu tylko rozwiazanie 3, czyli te poprawne jest styczne do tej
funkcji ,a reszta albo przechodzi przez funkcje, albo o dziwo nie ma punktow wspolnych.
9 lut 21:55
sssss: zostawie rozwiazane na podstawie rysunku. Dziekuje bardzo Basiu
9 lut 22:08