dany jest trójkąt o wierzchołkach (2,−1) (4,2) (5,1) wyznacz:
a. jego pole
b. równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka A
| 4+5 | 1 | 1 | ||||
s( | , {2+1}{2})= (4 | , 1 | ) | |||
| 2 | 2 | 2 |
| (x−x1)(y2−y1) | ||
y−y1= | ||
| (x2−x1) |
| |||||||||||
y+1= | |||||||||||
|
A(2, −1), B(4, 2), C(5, 1)
→
AB = [2, 3]
→
AC = [3, 2]
| 2 3 |
Pole P = 0,5* | | | | = 0,5*|4 − 9| = 2,5
| 3 2 |
Prosta y = ax + b zawierająca wysokość wychodzącą z wierzchołka A jest prostopadła
do prostej y = aAx + bA zawierającej wierzchołki BC, której współczynnik kierunkowy
aA = {1 − 2}{5 − 1+ = −1.
Stąd a = 1 oraz y = (x − 2) − 1 ⇒ y = x − 3