matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to zrobić?????
aniqa19:
W pewnym ciągu arytmetycznym a5 =−2 i a15=18. Wyraz ogólny tego ciągu można określić wzorem
9 lut 13:52
ula:
a
n
=a
1
+(n−1)r a
5
=a
1
+(5−1)r a
1
5=a
1
+(15−1)r −2=a
1
+4r 18=a
1
+14r r=2 a
1
=−10 −10+2(n−1)
9 lut 14:52