?
lidka: pomoże ktoś?

mam takie zadanie: wartość wyrażenia W=Ix−6I − 3x + 5 dla liczby xε (0,6) jest równa:
a) −2x−11
b) −2x +11
c) 4x+11
d) −4x +11
jak to wogóle mam zacząć?
9 lut 13:09
driver: IxI=−x, gdy x jest ujemne, jeżeli do wyrażenia Ix−6I za x wstawimy liczbę z przedziału (0;6),
to pod bezwzględną wartością będziemy mieć liczbę ujemną , z której wartość bezwzględna będzie
przeciwną do niej liczbą dodatnią, np I4−6I=I−2I=2, czyli Ix−6I=−X+6 dla x∊(0;6),więc
W=−x+6−3x+5= −4x+11, czyli prawdziwa jest odp. ...........
9 lut 13:58
lidka: dzięki bardzo
9 lut 15:12