PMOC
Barto: czy mozna dobrac tak stałe a i b, aby funkcja
| 2x+a dla x<0
f(x)=| e−b dla x=0
| (ex+x)1/x dla x>0
9 lut 20:07
Basia:
o co dalej ? prawdopodobnie aby była ciągła (ale niekoniecznie)
9 lut 20:21
Basia:
f(0)=e
−b
lim
x→0− f(x) = 2*0+a = a
| | ln(ex+1) | |
Gp=limx→0+ ln[f(x)] = limx→0+ 1x*ln(ex+x) = limx→0+ |
| |
| | x | |
lim
x→0+ ln(e
x+x) = ln(e
0+0)=ln1=0
lim
x→0+ x = 0
można zastosować tw.de l'Hospotala
| | ex+1 | | e0+1 | | 2 | |
limx→0+ |
| = |
| = |
| =2 |
| | ex+x | | e0+0 | | 1 | |
z tego wynika, że
lim
x→0+ ln[f(x)] = 2 czyli lim
x→0+ f(x) = e
2
ponieważ dla ciągłości w punkcie 0 konieczne jest aby
lim
x→0− f(x) musi = lim
x→0+ f(x) = f(0)
mamy
a=e
2
i
e
−b = a
2
czyli
−b=2
b=−2
odp: można a=e
2 b=−2
9 lut 20:32
Barto: dlaczego pojawia sie ln w 3 pierwszych rzedach/?
9 lut 22:12
Basia:
bo nie umiem policzyć granicy wyrażenia (ex+x)1/x natomiast umiem (jak widać wyżej)
policzyć granicę ln(ex+x)1/x a potem korzystam z tego, że
lim ln(f(x))=a ⇒ lim f(x) =ea
generalnie tą sztuczką z logarytmem posługujemy się zawsze wtedy wykładnik potęgi dąży do ±∞ a
także wtedy gdy przy bezpośrednim podstawieniu dostajemy 00 lub 0±∞ lub (+∞)−∞ lub
(−∞}+∞
tu "na pierwszy rzut oka" wychodzi 1+∞ i można łatwo się oszukać zakładając, że to jest 1
nie jest jak widać
9 lut 22:22
Basia:
P.S.
W linijce, w której po raz pierwszy używam symbolu G
p jest błąd
Dalej jest dobrze
9 lut 22:24