Czworokąt wypukły, ciąg arytmetyczny i...
Kamila: Mam problem z kilkoma zadaniami.
1. Obwód czworokata wypukłego ABCD jest równy 50cm. Obwód trójkąta ABD jest równy 46cm, a
trójkata BCD 36cm. Oblicz długość przekątnej BD.
2. Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (an) określony wzorem an = n2 − 2n − 24 dla n ≥ 1?
3. Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje
jedna cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste? Uwaga: zero jest liczbą parzystą.
judith:

Oznaczyłam długości boków dla skrócenia zapisu:
Obwód czworokąta: a+b+c+d=50
Obwód trójkąta ABD: b+c+x=46 , Obwód trójkąta BCD: a+d+x=36
Sumuje obwody trójkątów : b+c+x+a+d+x=46+36 przestawiam wyrazy a+b+c+d+2x=82 ale wiem,że
a+b+c+d=50 zatem podstawiam do powyższego równania 50+2x=82, rozwiązuje na jedną stronę wiadome
na drugą niewiadomu przenosząc zmieniam znak 2x=82−50, 2x=32, zatem x=18 a x jest równy
długości przekątnej BD
2.Należy sprawdzić monotoniczność ciągu ( czy jest rosnący czy malejący) jeżeli a
n+1−a
n>0 to
cią rosnący jak a
n+1−a
n<0 to malejący. a
n+1=(n+1)
2−2(n+1)−24 ( w miejsce n podstawiłam
n+1)
a
n+1−a
n=(n+1)
2−2(n+1)−24−(n
2−2n−24)=2n−1 ale n>=1 więc 2n−1>0 zatem ciąg jest rosnący
Sprawdzam teraz dla którego wyrazu ciąg się zeruje n
2−2n−24=0. Obliczam delte i pierwiastki.
Powinno wyjść n
1=−4 ale n>=1 więc sprzeczność a n
2=6 jest ok. Jeżeli 6 wyraz jest zeram a
ciąg jest rosnący zatem wyrazy od 1 do 5 będą mniejsze od zera jest ich 5