ciąg
fruu: Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, które nie są podzielne przez 6 i nie są podzielne
przez 4.
wynik powinien wyjsc 3339, mi wychodzi 3321 a robie sposobem:
Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych, odejmij od tego sumę liczb dwucyfowych podzielnych
przez 6, odejmij sumę liczb dwucyfrowych podzielnych przez 4 i dodaj sumę liczb dwucyfrowych
podzielnych przez 4 i 6 (czyli 12)
9 lut 19:50
Pati: Liczby dające się podzielić przez 4 i 6
a
1= 12
a
n= 96
a
n= a
1 +(n−1) *r
r=6
a
n
96= 12+ (n−1) * 6
96= 12+ 6n − 6
102= 6n
n= 17
s
n= ( 12+ 96) * 8,5= 918
9 lut 20:03
fruu: hm, dzieki za pomoc, ale wynik ma wyjsc 3339 =\
9 lut 20:07
Pati: wiem teraz zauważyłam
9 lut 20:09
fruu: Sdwucyfrowe= (10+99)/2 * 90=109/2 *90=109 * 45 = 4905
an=a1+(n−1)r
99=10+(n−1)1
99=10+n−1
99=9+n
90=n
9 lut 20:16
Pati: no tak , liczyłam już ale też mi nie wyszedl wynik
9 lut 20:17
fruu: S podzielne przez 4 = (4+96)/2 * 24 = 100 * 12 = 1200
96=4+(n−1)4
96=4+4n−4
96=4n
24=n
9 lut 20:18
fruu: tylko moze byc blad w zdaniu "i dodaj sumę liczb dwucyfrowych podzielnych przez 4 i 6 (czyli
12)", tak mi sie wydaje
9 lut 20:19
driver:
S4=1188, S6=810, S12=432, S=4905
4905−−(1188+810) + 432=3339
9 lut 21:29
fruu: Hm, wyniki mi sie nie zgadzaja z S4 oraz S6.
S4 mam rozpisane powyzej, co jest tam zle?
9 lut 21:33
fruu: a juz wiem... maja byc dwucyfrowe podzielne przez 4 i tak samo z dwucyfrowymi podzielnymi przez
6
9 lut 21:36