treść
ola: Wyznacz n z równania
1+5+9+13+......+n=780
9 lut 16:08
pol: Z wzoru na sumę n początkowych wyrazów ciągu to rozwiąż. Jedna z prostszych rzeczy w liceum
9 lut 16:33
kalafiorowa: to wcale nie jest takie proste jakby się wydawało na pierwszy rzut oka. Spróbuj zrobić pol
9 lut 16:38
ola: Ja też robiłam z tego wzoru i wyszło mi całkiem co innego co miało wyjść
9 lut 16:40
kalafiorowa: musisz to zrobić na układ równań. Zastosuj dwa wzory:
1) wzor na n−ty wyraz ciagu
2) wzor na sume n−poczatkowych wyrazów ciągu
Pamiętaj, że w tych wzorach n oznacza ilość wyrazów ciągu więc nie to samo co w twoim zadaniu
dlatego musisz ilość wyrazów ciągu oznaczyć jakaś inną literką, np. x. Z takiego układu równań
wszystko pięknie wychodzi
9 lut 16:49
ola: Postaram się zrobić może mi wyjdzie zobacze
9 lut 19:05
ola: Chyba robię coś nie tak bo wychodzi mi 40 a ma wyjść 77
9 lut 19:42
Tytus:
Pomogę

By uniknąć kolizji oznaczeń zapisuję tak:
1+5+9+... +
x = 780
1, 5, 9, ... x −− tworzą ciag arytmetyczny : a
1=1 r= 4 a
n = x
a
n= a
1+(n−1)*4= 1 +4n −4 = 4n −3
( 2n−1)*n= 780
2n
2 −n − 780=0 Δ= 6241
√Δ= 79
n
1= 20 n
2 <0 −−− odrzucamy bo n€N
więc a
n=
x= 4n−3= 4*20−3= 77
odp.
x= 77 , czyli w Twoim zad.
n= 77
9 lut 23:47
ola: Teraz jest dobrze dzięki bardzo
10 lut 10:10