Prawdopodobieństwo
Pomocyy!!: Ze zbioru Z={x: x należy do N i x≥ 1/x i x<6} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby i
układamy je obok siebie, tworząc liczbę dwucyfrową, której cyfrą dziesiątek jest pierwsza z
wylosowanych liczby
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A−otrzymana liczba jest parzysta
B− otrzyman liczba jest podzielna przez 3
9 lut 18:05
Tytus:
elementy zbioru Z wyznaczamy rozwiązując układ nierówności:
| | 1 | | x2−1 | |
x ≥ |
| => |
| ≥0 => x( x −1)(x+1) ≥0 => x€<−1,0) U<1, ∞)
|
| | x | | x | |
i x <6 i x€N
Z= { 1,2,3,4,5}
IΩI= 5*4=20 ( bo losowanie bez zwracania)
zd.A −−− otrzymana liczba dwucyfrowa , jest parzysta
czyli za drugim razem musi być wylosowana 2 lub 4
IAI= 4*2=8
zd. B −− liczba dwucyfrowa podzielna przez trzy
tzn. suma cyfr podzielna przez trzy
B={ (1,2) ( 2,1) (1,5) (5,1) (2,4) (4,2)}
IBI= 6
10 lut 02:27
xoxox: o ile sie nie myle to jest tu blad, tam gdzie jest zdarzenie B to powinno byc jeszcze (4,5) i
(5,4).
wtedy moc B jest 8 a P(B)= 25
18 lut 16:02