matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kule
Karol:
Pole powierzchni całkowitej półkuli wynosi 30π. oblicz objętość i pole powierzchni całej kuli.
9 lut 17:28
M:
12 paź 13:20
:
1
*4πr
2
=30π ⇒ r=
√
15
2
4
V
k
=
π(
√
15
)
3
=20
√
15
π
3
P
k
=4πr
2
=60π
13 paź 12:57