Prośba
Student: Mogę prosić o wrzucanie zadań z zakresu pierwszego semestru studiów tzn
−ciągi
−szeregi
−granice funkcji
−pochodne
−badanie przebiegu funkcji
−macierze
−calki
9 lut 20:45
Basia:
poszukaj na forum; cała masa takich zadań niedawno tu była
9 lut 20:46
Student: Już je zrobiłem
9 lut 20:49
kalkulia: to dorzucę Ci nowe z pochodnych. osobiście nie umiem go zrobić, bo dopiero zaczynam się tego
uczyć...
[cos
2√1x]'
możesz rozpisać słownie, krok po kroku
9 lut 20:51
9 lut 20:52
Mickej: pochodna takiego czegoś to nic skomplikowanego
np
y=cos
2x
y`=−2cosxsinx
bierze sie to z tego że jest to funkcja złożona
można to robić np podstawiając pod
cosx=t
y=t
2
teraz machasz pochodnąw taki sposów
| dy | | dy | | dx | |
| = |
| * |
| twoja pochodna to takie cudo |
| dt | | dx | | dt | |
9 lut 21:03
Mickej: student to ja
9 lut 21:03
Basia: Witaj Mickej
Masz zbiór zadań "Analiza matematyczna w zadaniach" Krysickiego i Włodarskiego ?
Tam znajdziesz setki zadań z każdego działu analizy.
9 lut 21:11
kalkulia: w odpowiedziach napisali mi:
| sin(2*√1x) | |
| czy to jest tyle samo? bo mi jakoś nie działa... |
| 2x*√x | |
9 lut 21:14
Basia: to samo; zastanów się dlaczego
9 lut 21:19