ciągi
fruu: Trzy liczby, których suma równa się 13, tworzą malejący ciąg geometryczny. Jeśli od ostatniej
odejmiemy 4, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby.
9 lut 20:21
maniek: Moim zdanie trzeba rozwiązać niestety układ trzech równań z 3 niewiadomymi:
a+b+c=13
b=√a*c własność ciągu geometrycznego
b=(a+c−4)/2 własność ciągu arytmetycznego
9 lut 20:25
rogal: musisz ułożyć układ trzech równań
9 lut 20:28
9 lut 20:28
rogal: {a+b+c=13
{b2=ac
{2b−a−c+4=0
Odpowiedzią są dwie pary liczb a ,b ,c
{a1=9 {a2=1
{b1=3 {b2=3
{c1=1 {c2=9
9 lut 20:39
fruu: dokladnie, udalo mi sie rozwiazac

dzieki wielkie za pomoc!
9 lut 20:40
maniek: odpoiedzią jest tylko jedna para,ta pierwsza− bo ciag ma byc malejący. To jest bardzo ważne na
maturze
9 lut 20:42
rogal: a tak , sorry nie wczytałem się dokładnie w zadanie
9 lut 20:45