.
12312: w ostroslupie prawidlowym trojkatnym wysokosc podstawy h=6cm kat miedzy sciana a podstawa
α=60*. oblicz objetosc i pole powierzchni bocznej tej bryly.
9 lut 19:20
:>: nie wiem
9 lut 19:23
sliwka: h= a √3/ 2
wiedząć, że h=6
podstawiasz i a= 4√3
i teraz tak: Pp= a2√3/4
i Pp= 12√3
natomiast H= 4√3 i teraz trzeba podstawić do wzoru na V. Pp i H masz już wyliczoną
jeżeli chodzi o Pb to wyliczasz ramie trójkąta z funkcji sin60 i to wynosi 8 czyli ramie i
dalej leci twierdzenie pitagorasa
9 lut 19:33