prawd.
Kamiloss: Pomocy!
W urnie znajdują się 2 kule czarne i 3 kule białe. Wyciągamy z urny po jednej kuli (bez
zwracania), dopóki nie wyciągniemy kuli czarnej. Oblicz prawdopodobieństwo:
A − kula czarna zostałą wylosowana za 2 razem
B − kula czarna została wyciągnięta za 3 razem
C − kula czarna została wyciągnięta za 4 razem
9 lut 19:53
Basia:
mamy 5 kul czyli przy losowaniu bez zwracania
|Ω| = 5*4*3*2*1 = 5!
|A| = 3*2*3! (na pierwszym biała, na drugim czarna, pozostałe dowolnie)
|B| = 3*2*2*2! (b3,b2,c2, reszta dowolnie)
|C| = 3*2*1*2*1
prawdopodobieństwa sam już sobie policzysz
9 lut 23:30
Basia:
Oj chyba to jest źle policzone !
Poprawiam
10 lut 01:37
Basia:
Ω= { (c) (b,c) (b,b,c) (b,b,b,c) } przy czym c=c1,c2 b=b1,b2,b3 }
czyli
|Ω| = 2+3*2+3*2*2+3*2*1*2 = 2+6+12+12 = 32
A = {(b,c) przy czym c=c1,c2 b=b1,b2,b3 }
czyli
|A| = 3*2=6
B={(b,b,c) przy czym c=c1,c2 b=b1,b2,b3 }
czyli
|B| = 3*2*2=12
C={(b,b,b,c) przy czym c=c1,c2 b=b1,b2,b3 }
czyli
|C| = 3*2*1*2=12
chyba tak to powinno być; może ktoś sprawdzi
10 lut 01:44