Wyznaczyć i lość rozw w zaleznosci od parametru
March: Wyznaczyć ilość rozwiązań w zależności od parametru p:
x + py − z = 1
x + 10y − 6z = p
2x − y + pz = 0
9 lut 15:09
jo: Masz jakąś metodę narzuconą?
9 lut 15:38
March: nie, moge sobie wybrać
9 lut 15:43
jo: No to spróbuj Cramerem...
9 lut 15:52
March: tak próbowałem, wyszło mi dzielenie wielomianów dziele je i zostawiam tak czy jeszcze coś musze
zrobić
9 lut 15:54
jo: Nie to już raczej koniec, ale na podstawie tego jeszcze możesz stwierdzić dla jakich p ten
układ ma nieskończenie wiele rozwiązań, dla jakich nie ma itp...
9 lut 16:00