matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pewien ciąg
anulka__1990:
2
n
Pewien ciąg określony jest wzorem a
n
=7−
. Którym wyrazem tego ciągu jest
5
3
2
5
9 lut 15:51
dusia:
2n
Podejrzewam, że wzór na a
n
powinien wyglądać tak: a
n
= 7 −
.
5
Jeżeli tak, to jest to proste zadanie.
2n
3
7 −
= 2
5
5
35−2n
13
=
5
5
35 − 2n = 13 2n = 35 − 13 2n = 22 n = 11 Sprawdzenie:
2 * 11
22
2
3
a
11
= 7 −
= 7 −
= 7 − 4
= 2
5
5
5
5
10 lut 00:57