TRYGONOMETRIA
Aero: Obliczyc sinα, cosα i tgα jesli
Prosze o pomoc
9 lut 23:44
Aero: Basiu bardzo Cie prosze o pomoc
9 lut 23:55
Aero: Pomoze mi ktos jeszcze zanim pojde spac
10 lut 00:04
Tytus:
zastosuj
cos2α= 2cos2α−1
10 lut 00:05
Basia: To zależy od tego o której chodzisz spać!
10 lut 00:05
Aero: Tytus a skad wiadomo ze jest taka tozsamosc
10 lut 00:09
Aero: a nie juz to sobie wykazalem

myslalem ze to cos trudniejszego
10 lut 00:10
Tytus:
cos2α= cos(α+α)= cosα*cosα− sinα*sinα= cos2α−sin2α= cos2α−(1−cos2α)=
= cos2α−1 +cos2α= 2cos2α−1
10 lut 00:11
Basia:
zamiast α piszę x; tak jest szybciej
cos2x = 2cos
2x−1
2cos
2x−1=
34
2cos
2x =
74
cos
2x =
78
| | √7 | | √7 | | √21 | |
cosx = |
| = |
| = |
| |
| | √8 | | 2√3 | | 6 | |
sin
2x+cos
2x=1
sin
2x+
2136=1
sin
2x=
1536
to już sobie policz
10 lut 00:11
Tytus:
Droga
Basiu
√8= 2
√2
10 lut 00:13
Tytus:
Tak mi powiedział
Romek i Atomek .....
10 lut 00:15
Aero: a sa jakies tozsamosci do sin2x oprocz tej
sin2x=2sinxcosx
10 lut 00:16
Basia:
@Tytus
Absolutnie masz rację Tytusie. Trzeba tam poprawić.
@Aero
O ile wiem to nie
10 lut 00:18
Aero: TYTUS skad wiesz , ze cos(α+α)= cosα*cosα− sinα*sinα
to sie mnozy jakos przez ten nawias, bo mi sie wszystko myli
10 lut 00:19
Tytus:
sin2α= +−√1−cos4α2
10 lut 00:22
10 lut 00:35
Basia: Czego ?
10 lut 00:36
Tytus:
Czego? , chciałeś inny wzór na
sin2α ?
to masz napisany
10 lut 00:41
Basia:
Znasz wzór na cos(α+β) ?
Wyprowadzenie jest dość trudne, ale
cos(α+β) = cosαcosβ−sinαsinβ
no to
cos(α+α) = cosαcosα−sinαsinα=cos2α−sin2α=cos2α−(1−cos2α) = 2cos2α−1 =
=1−sin2α−sin2α=1−2sin2α
10 lut 00:42