ile wynosi pochodna....
kalinki1989: ile wynosi pochodna z e2x+1
Bardzo proszę, pomóżcie!
9 lut 21:46
kalinki1989: tfu ile wynosi całka z tego!
9 lut 21:47
DarekS: e2x+1 * 2
ponieważ tu jest pochodna funkcji wewnętrznej (2x + 1)' = 2
natomiast pochodna (ey)' = ey
9 lut 21:48
kalinki1989: dzięki, ale chodzi mi o całkę tego

pomyliłam się....
9 lut 21:49
DarekS: aaaaaaaaaa całka, to całkujemy przez podstawienie:
2x+1 = t
2 dx = dt
dx = 0,5 dt
czyli:
∫ e2x+1 dx = ∫ 0,5 * et dt = 0,5 * et + C = 0,5 * e2x+1 + C
9 lut 21:50
Basia:
| | e2x | | e2x+1 | |
∫e2x+1 dx = ∫ [ e2x*e1 ] dx = e*∫e2x dx = e* |
| +C = |
| + C |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 21:52
9 lut 21:53