POMOŻE KTOŚ??
malutkie pytanie:
9 lut 20:55
DarekS: tą nierówność trzeba rozbić na dwie:
1)
| | 1 | |
30 ≤ ( |
| )x2−x jest równoważne |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| )0 ≤ ( |
| )x2−x co jest równoważne |
| | 6 | | 6 | |
0 ≥ x
2 −x
2)
tu jest łatwiej:
6
−(x2−x) ≤ 6
1 co jest równoważne:
−(x
2−x) ≤ 1
Obie nierówności rozwiązujemy, wyniki na jedną oś liczbową i odczytujemy część wspólną
9 lut 21:03
malutkie pytanie: tak robiłam ,ale nie chce wyjść
9 lut 21:11
DarekS: a co nie chce Ci wyjść
9 lut 21:15
malutkie pytanie: nio w tym drugim to trzeba zastosować deltę,tak

i głupoty wychodzą jakieś
9 lut 21:17
DarekS:

Ad 2)
0 ≤ x
2 −x + 1
Δ = (−1)
2 − 4 * 1 * 1 = 1 − 4 = −3
a = 1 > 0
Masz do czynienia z parabolą jak na rysunku. Ta funkcja przyjmuje tylko wartości dodatnie. Więc
rozwiązaniem tej nierówności jest cały zbiór liczb rzeczywistych
9 lut 21:23
malutkie pytanie: | | 1 | |
a czy w tej pierwszej mając 30 mogłeś zrobić z tego ( |
| ) 0 |
| | 6 | |
9 lut 21:26
DarekS: tak ponieważ każda liczba różna od zera podniesiona do potęgi zero daje 1 więc:
9 lut 21:28
malutkie pytanie: a mogę jeszcze zadac jedna pytanie
9 lut 21:29
DarekS: po prostu pisz a nie pytaj czy możesz
9 lut 21:35
malutkie pytanie: jak delta wyszła − 3 to nie rozumiem co być dalej...zawsze liczyliśmy x1 i x2...skąd a = 1 > 0
9 lut 21:38
DarekS: jak Δ < 0 to trójmian kwadratowy nie ma pierwiastków i nie liczy się x1 i x2 te liczy się
tylko wtedy, gdy Δ > 0, jeżeli chodzi o a to jest to współczynnik stojący przy x2, jest on
odpowiedzialny za to czy ramiona paraboli są skierowane do góry (a > 0) czy na dół (a < 0)
W naszym równaniu mamy:
0 ≤ 1 * x2 − 1 * x + 1
więc współczynniki do Δ wynoszą:
a = 1
b = −1
c = 1
9 lut 21:45
malutkie pytanie: a jak mam takie wykładniki:
−(x2−x)≤1
−x2 + x −1≤0
nio i wtedy mój współczynnik a wynosi − 1
9 lut 21:48
DarekS: tak ale wtedy masz też znak nierówności skierowany w drugą stronę
9 lut 21:52
malutkie pytanie: dzięki wielkie,dobrze tłumaczysz

głupie zadanie jak nie wiem co

ale jakoś zrobiłam

i już ostatnie pytanie

dotyczące już innego zadania
[x] + [y] ≤ 3 te klamerki to wartość bezwzględna
9 lut 22:01
Mateusz: to część całkowita
9 lut 22:05
9 lut 22:11
Mateusz: Częścią całkowitą liczby nazywamy największą liczbę całkowitą nie większą od liczby x
(największa z tych wszystkich liczb całkowitych, które są mniejsze lub równe x ).
a o to jej własnosci
[x] jest liczbą całkowitą
częścią całkowitą liczby x jest x
x−1<[x]<x
9 lut 22:20
malutkie pytanie: wiesz co

pierwszy raz coś takiego widzę

myślę,że jest jakiś prostszy sposób na rozwiązanie
tego zadania

ale dzięki
9 lut 22:22
Mateusz: no to własnie ten jest najprostszywskazówka: spojrz na własnosci częsci całkowitej swoją drogą
dziwne ze teraz na matematyce w liceum nie uczą co to jest częśc całkowita z liczby

za
moich czasów przerabiało się to i wcale nie było to tak dawno
9 lut 22:26
malutkie pytanie: no widzisz

dzięki za pomoc
9 lut 22:28