Parametry
Pati: wyznacz wartości parametru α, dla którego pierwiastki
x1, x2 równania: x2− 2xsinα− cos2α= 0 spełniają równość:
x13+ x23= 0
9 lut 20:27
Basia:
Δ = (−2sinα)
2−4*1*(−cos
2α) = 4sin
2α+4cos
2α=4(sin
2α+cos
2α)=4*1=4
√Δ=2
x
13+x
23 =
(sinα−1)
3+(sinα+1)
3
a
3+ b
3 = (a+b)(a
2−ab+b
2)
x
13+x
23 =
(sinα−1+sinα+1)[ (sinα−1)
2−(sinα−1)(sinα+1)+(sinα+1)
2 ] =
2sinα*[sin
2α−2sinα+1−(sin
2α−1)+sin
2α+2sinα+1 ] =
2sinα*[2sin
2α+2−sin
2α+1]=
2sinα(sin
2α+3)
2sinα(sin
2α+3)=0 ⇔
sinα=0 ⇒
α=2kπ (albo w stopniach α=2k*180=k*360)
9 lut 20:45
Pati: dziękuje ślicznie
9 lut 21:00