ciągi
fruu: Oblicz sumę jedenastu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o numerach nieparzystych,
jeżeli jedenasty wyraz tego ciągu jest równy 20.
9 lut 20:42
kalkulia: sz: a
1+a
3+...+a
21=?
a
11=20
a
n=a
1+(n−1)*r
20=a
1+10r ⇒a
1=20−10r
11*(20−10r)+2r+4r+6r+8r+10r+...+20r=11*(20−10r)+110r=220−110r+110r=220
pozdrawia maturzystka poziom rozszerzony
9 lut 21:11
fruu: dzieki sliczne, ale niezupelnie rozumiem to cale dzialanie, z ktorego obliczasz Sn
9 lut 21:21
kalkulia: nie korzystam z żadnego wzoru, tylko liczę sumę wg tego co napisałam w szukanych. Każdy wyraz
ciągu obliczam ze wzoru na an i w taki sposób mam:
a3=a1+(3−1)*r
a5=a1+4r
(...)
a21=a1+20r
wiedząc że a11=20 wyliczyłam sobie a1 i za każdym razie podstawiam go do poszczególnych
wyrazów ciągu, i mam:
a3=20−10r+(3−1)*r
a5=20−10r+4r
(...)
a21=20−10r+20r
liczę a1+a3+..+a21 i grupuję, stąd mam 11*(20−10r)+ 110r potem mi się "r" redukują
ps. wynik się zgadza z odpowiedziami?
9 lut 21:26
Basia:
to nie jest S
n
S
n to suma kolejnych wyrazów ciągu czyli a
1+a
2+a
3+...+a
n
a Ty masz tylko
S=a
1+a
3+a
5+....+a
21
a
3=a
1+2r
a
5=a
1+4r
.....................
a
21=a
1+20r
S= a
1+a
1+2r+a
1+4r+....+a
1+20r =
11*a
1+2r(1+2+...+10)=
| | 1+10 | |
11*(20−10r)+2r* |
| *10 = |
| | 2 | |
220−110r−110r = 220
9 lut 21:27
fruu: tak, zgadza sie, dzeki za wytlumaczenie. wiem co z czym sie je
9 lut 21:28