matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aa
xyhoo23:
Bardzo prosze o pomoc: Oblicz
9
log
3
n
lim x−>oo
obydwa logarytmy sa w wykladnikach 9 i 4ki ale nie
4
log
2
n
wiem jak to zapisac
9 lut 09:56
AS:
1
(log
a
|x|)' =
x*lna
Stosuję regułę L'Hospitala
9log
3
n
1
9*
n*ln3
lim(x→
∞
)
= lim(x→
∞
){
}
4*log
1
n
1
4*
n*ln2
9
1
n*ln2
9*ln2
= lim(x→
∞
)
*
*
=
4
n*ln3
1
4*ln3
9 lut 10:46