trygonometria
Hashiri: Witam

Czy ponizsza rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna

1. sin3α=−4sin
3α+3sinα
2.cos4α=4cos
2α−3
Generalnie nie wiem jak mozna rozpisac np sin4α na sinusy 2α

Bardzo prosze o pomoc
9 lut 21:51
Hashiri: Prosze o pomoc

!
Blagam

jak najszybciej
9 lut 22:05
Basia:
sin3α = sin(2α+α) = sin2α*cosα+sinα*cos2α =
2sinα*cosα*cosα+sinα(cos
2α−sin
2α) =
2sinα*cos
2α+sinα*cos
2α−sin
3α =
3sinα*cos
2α−sin
3α=
3sinα*(1−sin
2α)−sin
3α=
3sinα−3sin
3α−sin
3α=
−4sin
3α+3sinα
to jest tożsamość
cos4a = cos(2*2α) =
cos
22α−sin
22a =
(cos
2α−sin
2α)
2 − (2sinαcosα)
2=
(cos
2α−1+cos
2α)−4sin
2α*cos
2α=
(2cos
2α−1)
2−4cos
2α(1−cos
2α)=
4cos
4α−4cos
2α+1−4cos
2α+4cos
4α=
8cos
4α−8cos
2α+1
gdyby
8cos
4α−8cos
2α+1=4cos
2α−3
to
8cos
4α−12cos
2α+4=0 /:4
2cos
4α−3cos
2a+1=0
Δ=9−4*2*1=1
czyli ten wzór jest prawdziwy ⇔
cosα=1 lub cosα=2 (niemożliwe) ⇔
cosα=1 ⇔
a więc nie dla każdego x
czyli wzór (2) nie jest tożsamością
9 lut 22:09
Hashiri: Dzieki tylko troche nie rozumiem
skad wiadomo, ze sin(2α+α) = sin2α*cosα+sinα*cos2α

a drugiej to wogole nierozumiem

Ja to robie z podrecznika gdzie mam tylko napisane tozsamosci sumy i roznicy katow
oras sin2a i cos2a. O innych nie bylo mowy, wiec nie sadze, zeby do zadania w tym rozdziale
byly jakies trodniejsze do zastosowania

Czy to jest jedyny sposob
9 lut 23:41
Aero: Jest chyba cos takiego ze dla x∊R
cos2x=2cos
2x−1 i cos2x=1−2sin
2x

Ale ktos potrafi to wykazac

i czy dla sin2x jest cos podobnego

Bardzo prosze pomozcie mi
10 lut 00:07
Basia:
sin(α+β) = sinαcosβ+sinβcosα
sin(2α+α) liczysz z tego wzoru; w miejsce β wstawiasz α
cos2x = cos2x − sin 2x = 2cosx−1 = 1−2sin2x
cos4α=cos(2*2α) i korzystasz z tego wzoru wstawiając za x 2α
10 lut 00:31
Basia:
sin(x+y) = sinxcosy+sinycosx
sin(2α+α) liczysz z tego wzoru; w miejsce z wstawiasz 2α, w miejsce y wstawiasz α
10 lut 00:38
Aero: Dzieki, jeszcze nie lapie tego , ze
cos22α−sin22a =(cos2α−sin2α)2 − (2sinαcosα)2
w porownaniu z tym co napisalas
Co jest ta jedynka ?
10 lut 00:47
Aero: Przepraszam, tego nierozumiem
cos
22a−sin
22a=(cos
2α−sin
2α)
2 − (2sinαcosα)
2 
to moje chyba ostatnie pytanie
10 lut 00:52
Basia:
Na pewno tak nie napisałam !
cos2α=cos2α−sin2α ⇒
cos22α = (cos2α)2 = (cos2α−sin2α)2
sin2α=2sinαcosα ⇒
sin2α= (sin2α)2 = (2sinαcosα)2
to
cos22α−sin22α= (cos2α−sin2α)2 − (2sinαcosα)2
10 lut 00:52