prosze o pomoc
Ania: Bardzo proszę o pomoc

Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny, którego wysokość ma
długość 12, a krawędź podstawy długość 5. Zakładamy, że wylosowanie każdego z 12 wierzchołków
tego graniastosłupa jest jednakowo prawdopodobne. Losujemy dwa różne wierzchołki. Niech A
oznacza zdarzenie: "odległość wylosowanych wierzchołków jest liczbą naturalną", B zdarzenie:
"wylosowane wierzchołki należą do tej samej podstawy". P(A), P(B) =

?
9 lut 23:09
Basia:

Oblicz najpierw długość odcinków d,e.
Podaj wyniki.
9 lut 23:18
Ania: d = 10, a nie wiem jak e obliczyc
9 lut 23:35
Basia:

a ile stopni ma kąt ACD ?
9 lut 23:40
Ania: 90? czyli e to √75?
9 lut 23:43
Basia: tak; √75=√25*3 = 5√3
teraz policz długości przekątnych graniastosłupa; też masz dwie możlowości
to będą trójkąty d,H,D i e,H,E
D2 = d2+H2 = 102+122 = 100+144=244 = 2*122=2*2*61
D = 2√61
E2 = e2+H2=75+144=219=3*73
E = √219=√3*√73
długość D i E są liczbami niewymiernymi
cd. za chwilkę
9 lut 23:50
Ania: dobrze
10 lut 00:00
Basia:
|Ω| = 12*11
A − odległość jest liczbą naturalną
pierwszy wierzchołek dowolnie czyli 12 możliwości
drugi musi być:
− sąsiedni po krawędzi podstawy (2 możliwości)
− po przekątnej d (1 możliwość)
− sąsiedni po krawędzi bocznej (1 możliwość)
czyli razem 4
|A| = 12*4
P(A) =
12*412*11 =
411
B − należą do tej samej podstawy
pierwszy dowolnie czyli 12
drugi na 5 sposobów
razem 12*5
P(B) =
12*512*11 =
511
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
można też podejść do tego inaczej
|B| jest łatwo wyliczyć
wynik jest identyczny
natomiast przy tym podejściu trudniej wyliczyć |A|
w każdym razie ja się nie podejmuję
10 lut 00:01
Basia: E tam! Za szybko odpuściłam.
Liczymy tak samo jak przy pierwszym podejściu i dzielimy przez 2!=2
(bo każdy został policzony dwukrotnie AB=BA itd)
wyjdzie to samo bo musi
10 lut 00:04
Ania: a dlaczego moc omegi to 12 razy 11, moc A 12 razy 4 i B 12 razy 5? PROSZE O WYTŁUMACZENIE
10 lut 00:09
Basia:
pierwszy wierzchołek mogę wybrać dowolnie; jest ich 12 czyli 12 możlowości
drugi już tylko na 11 sposobów
|Ω| to 12*11 bo biorę "każdy z każdym"
A
znowu pierwszy jest dowolny czyli 12
dla każdego z tych 12 mogę dopasować 4 inne
i znowu "każdy z każdym" czyli |A| = 12*4
B
znowu pierwszy jest dowolny czyli 12
drugi ma być w tej samej podstawie czyli zostało mi 5 do wyboru
stąd 12*5
10 lut 00:16