prawdopodobienstwo
Tesiaa: POmoże mi ktoś z tym zadaniem?
Mamy 2 torebki z cukierkami. W pierwszej jest 16 cukierków miętowych i 4 owocowe. W drugiej 12
miętowych i 8 owocowych.
Doświadczenie polega na tym, że rzucamy kostką do gry, gdy wypadnie liczba oczek podzielna
przez 3 to losujemy cukierek w pierwszej torebki, a w pozostałych przypadkach losujemy
cukierek z drugiej torebki. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A − wylosowano cukierek miętowy
B − wylosowano cukierek miętowy z pierwszej torebki
C − wylosowano miętowy z drugiej torebki
9 lut 19:46
Tytus:
| | 2 | | 1 | |
wybór torebki T1 z prawdopodobieństwem |
| = |
|
|
| | 6 | | 3 | |
bo tylko dwa oczka z sześciu są podzielne przez 3 {3,6}
| | 1 | | 16 | | 2 | | 12 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| =.....
|
| | 3 | | 20 | | 3 | | 20 | |
9 lut 23:26