.
syfon: Kąt ostry w równoległoboku jest 4 razy mniejszy od kąta rozwartego−oblicz kąty
Tak nauczyciel zadał dziecku,ja nie trybie prosze o pomoc.
9 lut 17:50
driver: α−kąt ostr. , β− kąt rozw. 2α+2β=3600 ⇒α+β=1800
β=4α ⇒α+4α=1800 ⇒5α=1800 ⇒α=1800:5 ⇒α=360, β=.......
9 lut 20:26
zz: x−−−−−−>kąt rozwarty
x4−−−−−−−−−> kąt ostry
w równoległoboku są dwa kąty ostre i dwa rozwarte, a ich suma wynosi 3600
2x+2*x4= 3600
2x+12x=3600
52x=3600
x=360 *25
x=1440 −−−−−−−−−−−−−−−−−> miara kąta rozwartego
x4= 1444 = 360 −−−−−−−−> miara kąta ostrego
spr.
2*360+2*1440= 720+2880=3600
10 lut 02:15
Tytus:
Hmm....o wiele prościej dla dziecka

wprowadzić oznaczenia ( bez ułamków, bo nie tylko dzieci za nimi nie przepadają )
4α −−− miara kąta rozwartego
α −−− miara kąta ostrego
suma miar kątów ostrego i rozwartego w równoległoboku = 180o
zatem: α+4α= 180
o => 5α= 180
o => α= 36
o
α= 36
o −− to miara kata ostrego
4α = 4*36
o= 144
o −− to miara kąta rozwartego
Matematyka ma być łatwa, prosta i przyjemna 
Takie właśnie rozwiązanie podał
driver
10 lut 02:39