,,
łukasz.:
a]cena roweru wzrosła o 20% a nastepnie zmalała o 25% do 360zł. oblicz jaka byla cena
poczatkowa roweru.
b]o ile procent zminiło sie pole kwadratu,jesli jeden bok skrocono o 10% a drugi wydłuzono o
10%?
9 lut 12:01
dusia:
zadanie a)
x − początkowa cena roweru
| | 20 | | 120 | |
x + |
| x = |
| x = 1,2 x − cena po podwyżce |
| | 100 | | 100 | |
| | 25 | | 75 | |
1,2x − |
| 1,2x = |
| 1,2 x = 0,75*1,2 x = 0,9 x − cena po obniżce |
| | 100 | | 100 | |
Zatem:
0,9 x = 360
x = 400
zadanie b)
a = bok kwadratu
| | 10 | |
a − |
| a = 0,9 a − skrócony bok |
| | 100 | |
| | 10 | |
a + |
| a = 1,1 a − wydłużony bok |
| | 100 | |
P − nowe pole
| | 99 | | 1 | |
P = 0,9 a * 1,1 a = 0,99 a2= |
| a2 = a2 − |
| a2 |
| | 100 | | 100 | |
Pole kwadratu zmniejszyło się o 1%
10 lut 01:31
Tytus:
Zad.1)
x −− cena poczatkowa , x >0
1,2*0,75*x= 360
10 lut 01:40