matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
ala:
Rozwiąż równanie: log
2
x
−
3
(3x
2
− 7x + 3) = 2
9 lut 20:06
Godzio:
zał. 2x−3 > 0 2x−3 ≠ 1 2x > 3 2x ≠ 4
2
x >
x≠2
3
3x
2
− 7x + 3 > 0 Δ = 13
√
Δ
=
√
13
7+
√
13
x
1
=
≈ 1,76
6
7−
√
13
x
2
=
≈ 0,56
6
x∊(−∞ , 0,56) ∪ (1,76 , ∞) D: (1,76 , ∞) − {2} (2x−3)
2
= 3x
2
− 7x +3 4x
2
− 12x + 9 = 3x
2
− 7x + 3 x
2
− 5x +6 =0 Δ = 1
5+1
x
1
=
= 3 ∊ D
2
5−1
x
2
=
= 2 ∉ D
2
x = 3
9 lut 20:29