Twierdzenie Pitagorasa w przestrzeni :
1) Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego , w którym krawędż boczna ma długość 4
dm i jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni
2) Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekontnych długości 6cm i 8cm . Dłuższa
przekątna graniastosłupa jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz pole
powierzchni całkowitej o objętości tego graniastosłupa !
3) Przekrój graniastosłupa prawidłowego trójkątnego płaszczyzną , zawierają równoległe
wysokości podstaw graniastosłupa , jest kwadratem o przekątnej długości 3√6 dm . oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętości tego graniastosłupa .
b=4
α=45
podstawą ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkąt równoboczny
spodek wysokości H jest środkiem ciężkości podstawy czyli punktem przecięcia wysokości h
stąd mamy:
tr.AOS jest prostokątny równoramienny bo
α+β+90=180
β=180−90−45=45
czyli
H=x
z tw.Pitagorasa
H2+x2=b2
H2+H2=42
2H2=16
H2=8
H=√8=√4*2=2√2
x=2√2
x = 23h
2√2=23h
| 2*3√2 | ||
h = | = 3√2 | |
| 2 |
| a√3 | ||
h = | ||
| 2 |
| a√3 | ||
3√2= | ||
| 2 |
| 6√2 | 6√6 | |||
a= | = | = 2√6 | ||
| √3 | 3 |
| a2√3 | 4*6 | |||
Pp = | = | = 6 | ||
| 4 | 4 |
| 6*2√2 | ||
V = 13Pp*H = | =4√2 | |
| 3 |
α=60
d=8
e=6
| H | ||
tgα= | ||
| d |
| H | ||
tg60= | ||
| 8 |
| d*e | 8*6 | |||
Pp = | = | = 24 | ||
| 2 | 2 |
d=3√6
d2=H2+H2=2H2
2H2 = 9*6=54
H2 = 27
H=√27=√9*3=3√3
h=H=3√3
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| a√3 | |
=3√3 | |
| 2 |
| 3√3*2 | ||
a = | = 6 | |
| √3 |
| a2√3 | 36√3 | |||
Pp = | = | = 9√3 | ||
| 4 | 4 |
δ∞≤≤≤≤≤∞∞∞Ωas dawbwb Ωf fsdh≤ gdh