Trudne zadanie
piher: Dane są punkty A(1,0), B(−1,1). Punkt C należy do okręgu o równaniu x2 + y2 = 1. Znajdź
współrzędne punktu C tak, aby pole trójkąta ABC było największe. Oblicz to pole.
Nie wiem jak się za to zabrać.
9 lut 16:25
Tytus:

P=
12IABI*h
AB
zatem punkt C musi należeć do okręgu i do prostej "p"prostopadłej do AB
i zawierajacej środek S(0,0) tego okręgu
IABI=
√(−2)2+12=
√5
równanie prostej AB: y= ax+b
dla A(1,0) : a+b=0
dla B( −1,1) : −a+b= 1
−−−−−−−−−
2b= 1 => b=
12 to a = −
12
AB: y= −
12x +
12
to prosta p : y= 2x ( bo zawiera S(0,0) i jest prostopadła do pr. AB
rozwiązujac układ równań tej prostej z okręgiem otrzymamy:
x
2 +(2x)
2=1 =< 5x
2= 1 => x
2=
15
to: x=
√55 v x = −
√55
to y=
2√55 v y= −
2√55
punkty C
1(
√55,
2√55) i C
2( −
√55, −
2√55)
teraz pozostaje sprawdzić która z odległości punktów C od pr.AB
jest największa ( bo pole ma być największe)
| I√55+4√55−1I | | I√5−1I | | √5−1 | |
d1(C1)od AB: |
| = |
| = |
|
|
| √4+1 | | √5 | | √5 | |
| I−√55−4√55−1I | | I−√5−1I | | √5+1 | |
d2(C2) = |
| = |
| = |
|
|
| √5 | | √5 | | √5 | |
zatem d
2 jest > d
1
czyli warunek zadania spełnia tylko punkt C
2( −
√55, −
2√55)
to pole trojkąta ABC
2 jest:
| √5+1 | | √5+1 | |
P= 12*√5* |
| = |
| [ j2]
|
| √5 | | 2 | |
Uff...... koszmar ....pisanie takiej ilości pierwiastków

Mam nadzieję,ze dostanę przynajmniej
10 lut 04:16
piher: Dziękuje, zasadniczą trudność sprawiło mi wpadnięcie na pomysł, że przecież ten punkt musi
leżeć na prostej prostopadłej do AB
10 lut 17:21