jjj
Hampton: w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna jest rowna 10 cm i tworzy z wysokoscia
tego
ostroslupa kat 30 stopni. oblicz objetosc tego ostroslupa.
9 lut 21:22
joanna:

NIech h− wysokość podstawy
z własności ostrosłupa prawidłowego x=
23
sinα=
x10
sin30=
x10
12=
x10
zatem x=5
x=
23 więc h=
32x=
152
z kolei dla trójkąta równobocznego (w podstawie) h=
a√32
stąd a=
15√33=5
√3
cosα=
H10
V=
13P
pH
P
p=
a2√34=
(5√3)2√34=
75√34
V=
13*
75√34*5
√3=
3754
10 lut 09:02
joanna: oczywiście w siódmej linijce x=23h
10 lut 09:03