oblicz
tomcio: Proszę o sprawdzenie, czy dobrze obliczyłem, dziękuję.
(√2−√3 − √2+√3)2=
2−√3−2[(√2−√3)(√2+√3)]+2+√3=
4−2(2−√3)=4−4+2√3=2√3
9 lut 10:32
jo: Jeszcze raz oblicz to wyrażenie w nawiasie []
9 lut 10:37
maniek: moim zdaniem tak.
9 lut 10:38
jo: A moim powinno wyjść 2.
9 lut 10:41
maniek: w sumie jo masz chyba rację, nie mozemy potraktować tych nawiasów jak normalny wzór skróconego
ponieważ mamy całe wyrażenia pod pierwiastkiem
9 lut 10:46
jo: Można tak potraktować ale jeszcze to pierwiastkować trzeba.
Stosują wzór skr. mnożenia wyjdzie 22−√32 = 4−3 a nie 2−√3
9 lut 10:51
maniek: o tak tak masz racje jo
9 lut 10:52