| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
+ | + | + ... + | < | ||||||
| x(x+1) | (x+1)(x+2) | (x+2)(x+3) | (x+9)(x+10) | x−2 |
| (x+1)−x | (x+2)−(x+1) | (x+3)−(x+2) | ||||
L = | + | + | + ... + | |||
| x(x+1) | (x+1)(x+2) | (x+2)(x+3) |
| (x+9)−(x+8) | (x+10)−(x+9) | |||
+ | = | |||
| (x+8)(x+9) | (x+9)(x+10) |
| x+1 | x | x+2 | x+1 | x+3 | ||||||
= | − | + | − | + | − | |||||
| x(x+1) | x(x+1) | (x+1)(x+2) | (x+1)(x+2) | (x+2)(x+3) |
| x+2 | x+9 | x+8 | x+10 | |||||
+ ... + | − | + | − | |||||
| (x+2)(x+3) | (x+8)(x+9) | (x+8)(x+9) | (x+9)(x+10) |
| x+9 | ||
= | ||
| (x+9)(x+10) |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||
= | − | + | − | + | − | + ... + | − | |||||||
| x | x+1 | x+1 | x+2 | x+2 | x+3 | x+8 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+ | − | = | − | |||||||
| x+9 | x+9 | x+10 | x | x+10 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
Zatem nasza nierówność ma teraz prostą postać | − | < | ||||
| x | x+10 | x−2 |
| x+10−x | 1 | ||
< | |||
| x(x+10) | x−2 |
| 10 | 1 | ||
< | |||
| x(x+10) | x−2 |
| 1 | 1 | x + 2 + x | ||||
a = | + | = | = | |||
| x(x + 1) | (x + 1)(x + 2) | x(x+ 1)(x + 2) |
| 2(x + 1) | 2 | |||
= | = | |||
| x(x+ 1)(x + 2) | x(x + 2) |
| 1 | 1 | x + 4 + x + 2 | ||||
b = | + | = | = | |||
| (x+ 2)(x + 3) | (x + 3)(x + 4) | (x + 2)(x + 3)(x + 4) |
| 2(x + 3) | 2 | |||
= | = | |||
| (x + 2)(x + 3)(x + 4) | (x + 2)(x + 4) |
| 1 | 1 | x + 6 + x + 4 | ||||
c = | + | = | = | |||
| (x+ 4)(x + 5) | (x + 5)(x + 6) | (x + 4)(x + 5)(x + 6) |
| 2(x + 5) | 2 | |||
= | = | |||
| (x + 4)(x + 5)(x + 6) | (x + 4)(x + 6) |
| 1 | 1 | 2 | ||||
d = | + | = | ||||
| (x+ 6)(x + 7) | (x + 7)(x + 68 | (x + 6)(x + 8) |
| 1 | 1 | 2 | ||||
e = | + | = | ||||
| (x+ 8)(x + 9) | (x + 9)(x + 10) | (x + 8)(x + 10) |
| 4 | 4 | |||
p = a + b = | , q = c + d = | |||
| x(x + 4) | (x + 4)(x + 8) |
| 8 | 10 | |||
r = p + q = | , r + e = | |||
| x(x + 8 | x(x + 10) |
| 10 | 1 | ||
< | |||
| x(x + 10) | x − 2 |