pomocy
ullka: pomoze ktos?

Dla pewnej liczby x prawdziwy jest wzór I2x−7I = 7 −2x. Wyznacz maksymalny przedział, do
ktorego nalezy liczba x.
9 lut 16:33
ullka:
9 lut 17:17
dominika: tez mam takie zadanie i nikt tego nieumie
9 lut 19:17
dusia: 1. przypadek gdy 2x−7 ≥ 0, czyli 2x ≥ 7, czyli x ≥ 3,5
w tym przypadku opuszczamy wartość bezwzględną, czyli mamy równanie:
2x − 7 = 7 − 2x
2x + 2x = 7 + 7
4x = 14
x = 14/4
x = 3,5
Zatem x = 3,5 spełnia to równanie (bo spełnia również warunek 2x−7≥0)
2. przypadek gdy 2x−7 < 0, czyli x < 3,5
w tym przypadku opuszczając wartość bezwzględną musimy zmienić znak, czyli mamy równanie
− (2x − 7) = 7 − 2x
−2x +7 = 7 − 2x
0 = 0
Czyli to równanie jest spełnione dla każdego x, które dodatkowo spełnia warunek x <3,5
Zatem sumując przypadek 1 i 2
Równanie to jest spełnione dla x ∊ (−∞ , 3,5>
9 lut 23:46