POMOCY Podaj pierwiastki wielomianu W(x)...
Nieznajoma: POMOCY: Podaj pierwiastki wielomianu W(x) i określ krotność każdego z nich, jeśli:
a) W(x)= (3x−1)(4x+2)3(x2+7)
b) W(x)= (2x−1)(4x2−4x+1)(2x2+8)
c) W(x)= x6(x2+x−2)(2x2+3x−2)
9 lut 22:48
Tytus:
a) 3x−1=0 => x= 13 −−− pierw. jednokrotny
(4x+2)3 =0 => x= −12 −−− pierw. trzykrotny
x2+7 =0 −−− sprzeczność, brak pierwiastków w zb. R
c) x6=0 => x=0 −−− pierw. sześciokrotny
x2+x −2=0 => ( x −1)(x+2)=0 => x=1 v x = −2
2x2+3x −2=0 Δ= 25 √Δ=5 x1= 12 v x2= −2
to; x= 1 −− pierw. jednokrotny
x= −2 −−− pierw. dwukrotny ( bo występuje dwa razy)
x= 12 −− pierw, jednokrotny
b) spróbuj sama ....
9 lut 23:08
Basia: Tytusie ! A gdzie Romek o Atomek ?
Pozdrawiam Klaro !
9 lut 23:13
Tytus:
Witam "komiksową " Panią

Romek i Atomek zostali narazie w domu

Pozdrówka
9 lut 23:29
ewa: x3(x+2)(x−3)2
2 lut 20:30
ewa: podaj pierwiastki wielomianu i okresl krotnosc kazdego z nich
2 lut 20:30
julka: Podaj pierwiastki wielomianu W(x) i określ krotność każdego z nich, jeśli:
W(x) = (x2 + 10x + 25x)2 (x2−25)(x2+X+6)
20 maj 21:49