Wyznacz dziedzinę:
Piwkon: Witajcie.
Pomożecie mi wyznaczyć dziedzinę ?

Zadanie:
y =
√2−x−x2 + arctg
1x
I teraz nie wiem, czy aby na pewno dobrze rozumiem.
Czy to powinno wyglądać tak:
dla
1x
x≠0
dla
2−x−x
2 ≥ 0
I teraz liczymy delte, z której wynika, że :
√Δ = 3,
x
1 = 1,
x
2 = −2
A więc Dziedzina to x∊<−2,0) (0,1> ?
Czy może to jest źle, a znak "≥" przy wyrażeniu pod pierwiastkiem ma znaczenie i trzeba to
jakoś uwgzlędnić?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
9 lut 20:14
Basia:
Nie.
2−x−x2 = −x2−x+2
a=−1<0
ramiona paraboli są skierowane w dół czyli
−x2−x+2≥0 ⇔ x∊<−2;1>
stąd wynika, że dziedziną jest: D=<−2;0)∪(0;1>
9 lut 20:19
Piwkon: Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem.
Znak "≥" ma w tym zadaniu znaczenie jedynie takie, że nawias przy określaniu dziedziny będzie
"zamknięty", czyli <−2;1>, natomiast gdyby był tam znak ">", dziedzine byłaby po prostu
"otwarta". tj. (−2; 1), tak?
Czy może określa on nam mimo wszystko czy w określaniu dziedziny (już po narysowaniu
pomocniczego wykresu), np. dla "iksów" tylko większych bądź równych zero?
Z Twojego wyjaśnienia na to nie wygląda, ale mimo wszystko wolę się dopytać

Serdecznie dziękuję za bezinteresowną pomoc!
9 lut 20:28
Piwkon: Nie chcę zaczynać nowego wątku, więc mam prosbę o rozwiązanie jeszcze jednego zadania z
wyznaczaniem dziedziny.
Niestety, tutaj mam już trochę mniej pomysłów, to też nie będę pisał moich rozwiązać (b.
możliwe, że błędnych)
Zadanie:
y = ln(x−1)2 + 2arcsin 1x2
Z góry dzieki za pomoc.
9 lut 20:47
Basia:
wyrażenie podpierwiastkowe
może przyjmować wartość
0 i dlatego
−x
2−x+2≥0 (czyli większe lub równe 0)
a co w tym drugim zadaniu trzeba zrobić ?
jeżeli chodzi o dziedzinę to:
(x−1)
2>0 ⇔ x−1≠0 ⇔ x≠1
i
x
2≠0 ⇔ x≠0
i
i
i
2+πx
2≥0 to jest prawdą dla każdego x∊R
i
2−πx
2≤0 /:π
(
√2/π−x)(
√2/π+x)≤0
x∊(−
∞; −
√2/π> ∪<
√2/π;+
∞)
poprzednio było x≠0 i x≠1
0 nie należy do przedziału (−
∞; −
√2/π> ∪<
√2/π;+
∞), ale 1 tak
czyli ostatecznie:
x∊(−
∞; −
√2/π> ∪<
√2/π;1)∪(1;+
∞)
9 lut 21:02
Piwkon: Dziękuję, ale...
Chyba Cię zdenerwuję

Czy dziedzina arcsinx nie powinna zawierać się w przedziale x∊ <−1;1>?

niemniej jednak przykład podany dla Ciebie (wygląda na to, że dla tg i ctg) − również
przyswoję, więc dziękuję.
9 lut 21:13
Basia:
oczywiście, że powinna; nie wiem co mi do głowy strzeliło; musisz to poprawić
9 lut 22:11