matematykaszkolna.pl
Wyznacz dziedzinę: Piwkon: Witajcie. Pomożecie mi wyznaczyć dziedzinę ? Zadanie: y = 2−x−x2 + arctg 1x I teraz nie wiem, czy aby na pewno dobrze rozumiem. Czy to powinno wyglądać tak: dla 1x x≠0 dla 2−x−x2 ≥ 0 I teraz liczymy delte, z której wynika, że : Δ = 3, x1 = 1, x2 = −2 A więc Dziedzina to x∊<−2,0) (0,1> ? Czy może to jest źle, a znak "≥" przy wyrażeniu pod pierwiastkiem ma znaczenie i trzeba to jakoś uwgzlędnić? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
9 lut 20:14
Basia: Nie. 2−x−x2 = −x2−x+2 a=−1<0 ramiona paraboli są skierowane w dół czyli −x2−x+2≥0 ⇔ x∊<−2;1> stąd wynika, że dziedziną jest: D=<−2;0)∪(0;1>
9 lut 20:19
Piwkon: Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Znak "≥" ma w tym zadaniu znaczenie jedynie takie, że nawias przy określaniu dziedziny będzie "zamknięty", czyli <−2;1>, natomiast gdyby był tam znak ">", dziedzine byłaby po prostu "otwarta". tj. (−2; 1), tak? Czy może określa on nam mimo wszystko czy w określaniu dziedziny (już po narysowaniu pomocniczego wykresu), np. dla "iksów" tylko większych bądź równych zero? Z Twojego wyjaśnienia na to nie wygląda, ale mimo wszystko wolę się dopytać Serdecznie dziękuję za bezinteresowną pomoc!
9 lut 20:28
Piwkon: Nie chcę zaczynać nowego wątku, więc mam prosbę o rozwiązanie jeszcze jednego zadania z wyznaczaniem dziedziny. Niestety, tutaj mam już trochę mniej pomysłów, to też nie będę pisał moich rozwiązać (b. możliwe, że błędnych) Zadanie: y = ln(x−1)2 + 2arcsin 1x2 Z góry dzieki za pomoc.
9 lut 20:47
Basia: wyrażenie podpierwiastkowe może przyjmować wartość 0 i dlatego −x2−x+2≥0 (czyli większe lub równe 0) a co w tym drugim zadaniu trzeba zrobić ? jeżeli chodzi o dziedzinę to: (x−1)2>0 ⇔ x−1≠0 ⇔ x≠1 i x2≠0 ⇔ x≠0 i
 π 1 π 

2 x2 2 
1 π 

+

≥0
x2 2 
i
1 π 

≤0
x2 2 
2+πx2 

≥0
2x2 
i
2−πx2 

≤0
2x2 
2+πx2≥0 to jest prawdą dla każdego x∊R i 2−πx2≤0 /:π
2 

−x2≤0
π 
(2/π−x)(2/π+x)≤0 x∊(−; −2/π> ∪<2/π;+) poprzednio było x≠0 i x≠1 0 nie należy do przedziału (−; −2/π> ∪<2/π;+), ale 1 tak czyli ostatecznie: x∊(−; −2/π> ∪<2/π;1)∪(1;+)
9 lut 21:02
Piwkon: Dziękuję, ale... Chyba Cię zdenerwuję Czy dziedzina arcsinx nie powinna zawierać się w przedziale x∊ <−1;1>? emotka niemniej jednak przykład podany dla Ciebie (wygląda na to, że dla tg i ctg) − również przyswoję, więc dziękuję.
9 lut 21:13
Basia: oczywiście, że powinna; nie wiem co mi do głowy strzeliło; musisz to poprawić
9 lut 22:11