matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.12.2010
Zadania
Odp.
2
Aga:
Grupę 45 osób zapytano: Ile razy w ciągu minionego roku skorzystałeś z porady lekarza?
20
Oloo:
Zapisz jak najprościej .. a) (5+2x)(3x−2) = ?
7
Ejna:
Pooomooocy
7
Calineczka:
Rzucamy dwa razy kostką do gry. Prawdopodobieństwo że za drugim rzutem wypadnie liczba oczek podzielna przez 3, jest równe?
1
lalada:
|x − 2|(x
2
−1)
f(x)=
2x + 1
6
Svanar:
lim
n→
∞
√
n
10
−2n
2
+2
= ?
1
honoratka:
Bardzo was prosze,zrobcie mi to zadanie,blagam.
2
kacha1994:
dla podanych wartości x poniższe wyrażenia zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej i doprowadź do najprostszej postaci.
0
kacha1994:
Dla A=<−1;1>; B=<−2;0); C=<−3;3> określ przedział B'
2
astral:
w urnie jest 12 kul zielonych. Ile kul czerwonych trzeba dorzucic, aby prawdopodobienstwo wylsoowania kuli czerwonej bylo rowne 0,4 ?
3
kacha1994:
Oblicz wartość wyrażenia:
√
(
√
2
−1)
−
√
(2−
√
2
)
=?
12
andrzej:
Witam prosze o pomoc z tym zadaniem Dla jakich wartosci m wykresy funkcji: f(x)=(1−1/2m)x−5 i g(x)=(2/3m−1)x+3 są:
13
Oloo:
aa pomocy siedze nad tym zadaniem juz 30 min i nie umiem go rozwiazac
.. sprawdz czy para liczb x = −3 i y = 9 jest rozwiazaniem ukladu rownan :
2
Natka:
log
32
x=
2
5
logx=
2
3
1
miki :
Prosze pomóżcie, jak to zrobić Wiedząć ,że 6(0)= 5 , 6(√2) = 5 i 6(√3)=8, wyznacz współczynniki wielomianu
3
Ja:
A to? cos220 −cos140 = po rozpisaniu ze wzoru powstaje : −2sin180*sin40 . I co z tym dalej?
12
Oloo:
Jarek przeznaczył
1
3
swego kieszonkowego na słodycze, a
2
5
ma kino,
1
10
na zeszyty, a za pozostale 5 zl kupil napój. Ile kieszonkowych mial Jarek ?
5
polityk:
Witam,bardzo prosze o rozwiazanie tego zadania: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=|x−2|+3 w przedziale 2;4>
0
miki :
Prosze pomóżcie, jak to zrobić Wiedząć ,że 6(0)= 5 , 6(√2) = 5 i 6(√3)=8, wyznacz współczynniki wielomianu
2
Oloo:
wyznacz ' c ' ze wzoru ..
2
c
=
a
4
+
b
4
1
Oloo:
Wyznacz ' c ' 2(c+1)=3a ..
7
motka54:
6
Ja:
π
sinx + cosx =
√
2
cos(x−
)
4
π
π
√
2
√
2
P=
√
2
cosxcos
+sinxsin
=
√
2
cos
+sin
=
4
4
2
2
1
Grześ:
Wyproawdzenie wzorku dla koleżanki Karolinki. Pozdraiwam cieplutko
2
Kika:
Pomoglibyście mi zrobić zadanie ? bo ja tego nie potrafię:(
17
Oloo:
rozwiąż układy równań : a) x+5y=8
1
Maciek:
Kulę wpisano w sześcian.Oblicz 1.jaki procent stanowi objętość kuli
9
zagrozonaZmatematyki:
Zapisz odwrotne wyrażenie algebraiczne .. a) liczba o 5 większa od iloczynu liczb x i y
7
dario:
6
f(X)=
jak się rysuje taki wykres ?
|x−2|
14
Oloo:
:::rysunek::: Oblicz długość szesciokata foremnego przedstawionego na rysunku .. na rysunku pisze ze jesden
4
Damian:
174
300
+ 17 =
t−1
t
zostalo przeksztalcone do rownania kwadratowego 17t
2
− 143t + 300 = 0
2
Milena:
Dane są dwa trójkąty równoramienne: pierwszy o podstawie 3 cm i wysokości opuszczonej na tę podstawę 2 cm oraz drugi o podstawie 5 cm i wysokości opuszczonej na podstawę 4 cm. W trójkąty
2
Adam:
Hej, witam Was. Powie ktoś co z tym dalej zrobić?
2
Maroni:
NIE POLECAM TEJ STRONY!ABY STRATA CZASU NIC WIĘCEJ...
3
Damian:
Pomocy! nie mam pojecia jak to rozwiazac
1
Oloo:
:::rysunek::: Oblicz długość szesciokata foremnego przedstawionego na rysunku .. na rysunku pisze ze jesden
0
Filip:
Rzucamy dwiema kostkami. Narysuj dystrybuantę rozkładu zmiennej losowej “suma oczek” i odczytaj medianę.
1
monika:
5x
2
(x−2)
3
(x−1)
2
≤ 0
2
patryk:
witam potrzebuje szybkiej pomocy w rozwiązaniu zadania. ten przyklad posłuży mi do rozwiązania kolejnych
6
Oloo:
0,96*x + 0,5*y= 0,75*9,2
3
Maroni:
poszukujee pomocy!
0
ojtam:
Jakie jest prawdopodobienstwo ze wsrod 35 osob obecnych na cwiczeniach znajdzie sie a) dokladnie 5 urodzonych w niedziele b) co najmniej 4 urodz w niedziele c) nie mniej niz 10
8
Lilija:
x
x
5
Rozwiąż równanie: sin
4
+ cos
4
=
3
3
8
Bardzo proszę o pomoc, bo nie mogę wpaść na żaden pomysł.
6
Oloo:
Zapisz odpowiednie równania .. a) średnia aretemetyczna liczby x i liczby 5 razy wiekszej od x wynosi 3
0
ojtam:
jakie jest prawdopodobienstwo ze wsrod 35 osob obecnych na cwiczeniach znajdzie sie a) dokladnie 5 urodzonych w niedziele b) co najmniej 4 urodz w niedziele c) nie mniej niz 10
0
ojtam:
błagam pomocy
! jakie jest prawdopodobienstwo ze wsrod 35 osob obecnych na cwiczeniach znajdzie sie a) dokladnie 5 urodzonych w niedziele b) co najmniej 4 urodz w niedziele c)
3
miska:
eżeli L jest kątem ostrym i cos L=
1
4
, to A. L = 75 stopni
1
Kamyk:
Zbadaj Czy trójkąt o bokach 7, 8 i 9 jest ostro− prosto− czy rozwartokątny. Pomóżcie proszę
6
honey:
Jeżeli L(alfa) jest kątem ostrym i tg L = 2,to: A. sin L = {53
4
Olaa:
Oblicz, nie korzystając z tablic przybliżonych wartości funkcji trygonometrycznych, cos75stopni i tg105stopni
1
Aga:
Rozwiąż nierówność:
5
Kinga:
Bardzo proszę o pomoc, bo nie mam już kompletnie pojęcia jak to zrobić
a) (x
2
+ x)
4
− 1= 0
1
Oloo:
Złoto jest próby 960, jeśli na 1000g przypada 960g czystego złota. Po stopieniu pewnej ilości złota próby 960 i pewnej ilości złota próby 500 otrzymano 9,2 dag złota próby 750. Ile
19
Sfeoron:
log8 + log125 = ?
11
Osker:
:::rysunek::: (czarny) y=2
x
+ 2
0
kuti:
Funkcja f jest określona wzorem f(x)=(3 −1/2m)x+2m+10
3
natalia:
wykaż że f
−1
(B1 ∪ B2 )=f
−1
(B1)∪ f
−1
(B2)
1
honey:
zad. 1 Jeżeli długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego są w stosunku √3 : 3, to jeden z kątów ostrych ma miarę:
2
max:
W kartonie znajduje się 120 baterii typu A i 80 typu B .Z kartonu wyjmujemy losowo jedną baterię. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjęta bateria jest wadliwa, jeżeli baterii wadliwych
1
natalia:
sprawdź czy jest to relacja symetryczna zwrotna przechodnia {(x,y):2≤Ix−yI≤5}
9
gocha:
Znajdź wyraz pierwszy a
1
i różnicę r ciągu arytmetycznego, w którym S
n
=2n
2
−3n dla każdego n∊N
+
.
2
Gumijagoda:
1/λ=0,82305*10
7
jak z tego wyliczyć lambde ?
1
natalia:
niech A={ (x,y) : x
2
≤2y} B={(x,y): x
2
+y−2x≤1} wyznacz A∪B
1
gocha:
Pole prostokąta jest równe 108 cm
2
. Oblicz długości boków prostokąta, wiedząc, że długości boków oraz długość przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny.
2
Maroni:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Krawędź podstawy ostrosłupa ma długość 3.Kąt dwuścienny między sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę 120stopni. Oblicz długość krawędzi
2
mariola4785:
znow problem z chemii Ułoz rownania reakcji chemicznych;
2
xxx:
|x| = −12
3
Kostek:
Dana jest funkcja f(x)=x
2
−kx−2k
2
.Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru k, dla których funkcja ma dwa różne miejsca zerowe mniejsze od 6
5
bardot:
Jak narysować taki wykres
|cosx|
f(x)=
cosx
1
foczek:
cz pomoże mi ktoś rozwiazać zadanie −5x4+3x3+14x2=0
2
Monika:
Wyznacz dziedzinie y=
√
(x−3)(2x−4)
prosze o pomoc
10
KM:
Kto ma pomysł na
e
1/n
zbieżność szeregu ∑
∞
n=1
n
1
dwumian:
Wielomian W x= x
4
+ ax
3
+bx
2
− 24x +9 jest kwadratem innego wielomianu. znajdz a i b
3
olaa:
Jeśli boki trójkątów maja długości: a=12 i b=18, a wysokość opuszczona na bok a jest równa 3, to wysokość opuszczona na bok b wynosci:
15
Kid:
Jeszcze jedno z Trygonometrii...
1
olaa:
Jeśli pole trójkąta ABC jest równe 15, a jego obwód wynosi 10, to promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy:
1
pomocy!:
dany jest tgα = −3 , α∊(
3
2
π , 2π) oblicz: cos
α
2
, sin 2α
1
kristof:
2x3−10x2+4x−20 −3x4+15x3+9x2
3
Hellboy:
dlaczego (
1
2
)
2
+(
1
2
)
1
równa się
3
4
. Proszę niech mi to ktoś rozpisze bo nie kumam
2
zuzia:
dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an=−2n−7. ile wynosi różnica tego ciągu
1
zuzia:
dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an=−2n−7. ile wynosi różnica tego ciągu
0
zuzia:
5
Ania :
proszę o pomoc
0
Ania :
proszę o pomoc
3
Hellboy:
prosze rozpiszcie mi to powino wyjść
3
4
ale nie wiem w jaki sposób: (
1
2
)
2
+(
1
2
)
1
POMOCY
!
4
Ania :
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić to zadanie?
3
kassia:
Jeśli pole trójkata ABC jest równe 36 oraz |AB|=18 i |AC|=12, to sin∡BAC jest równy:
1
a.
3
2
b.
3
1
c.
6
5
Fizyka:
FIZYKA: Napięcie między okładkami powietrznego kondensatora płaskiego ma wartość U=100 V po zgromadzeniu na okładce , o polu powierzchni S=112 m
2
, ładunku Q=1,5 * 10
−4
1
tomek001:
1.Dany jest trójkąt ABC, w którym AB=4, AC=6, kąt BAC = 120 stopni. Wyznacz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
0
Hellboy:
Proszę rozpiszcie mi to bo nie kumam powinno wyjśc
3
4
ale ie wiem jakim cudem (
1
2
)
2
+(
1
2
)
1
1
miki :
proszę o pomoc Wyznacz współczynniki a i b , tak aby wielomiany były równe
11
zxcvbnm:
Punkt P(−2
1
2
,4) należy do wykresu funkcji liniowej f, a jej miejscem zerowym jest liczba 1{u1}{2}
11
Kid:
Trygonometria. Nie wyszło
1
ja:
Miara kąta dwuściennego jest równa 60 stopni. Na jednej ze ścian leży punkt A, którego odległość od drugiej ściany jest równa 9. Oblicz odległość punktu A od krawędzi kąta
9
motka54:
x
2
dx
∫
sin
2
(x
3
+4)
3
kassia:
Jeśli z trzech odcinków o długościach: 10,13 i a można zbudować trójkąt to a nie może być równe:
0
iga:
Spośród 36 uczniów pewnej chęć zdawania na maturze biologii zadeklarowało 75% uczniów, chemii−50%, przy tym 25% uczniow wybrało oba przedmioty . Oblicz prwdopodobieństwo, że losowo
2
marloon:
Trójkąt o długościach boków: 8,15,17 jest trójkątem: a. ostrokątnym
0
marcin:
oblicz sin10
0
− cos10
0
9
mac:
Praworęczność jest cechą dominującą wśród ludzi. Ciemnooki praworęczny mężczyzna poślubił kobietę oczy niebieskie, ręka − lewa.
3
Osker:
|x+4| −4|x|>3
2
Cody07:
POMOCY Wyznacz czworokąt jednokładny do czworokąta ABCD gdzie A=(3, −2) B= (4, 1) C=(4, 3) D=(−5, −4)
1
Rad:
Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na tym forum i chciałbym zaczerpnąć pomocy. Mam problem z obliczaniem pochodnej funkcji złożonej, a mianowicie ze zrozumieniem ile razy
0
iga:
Spośród 36 uczniów pewnej chęć zdawania na maturze biologii zadeklarowało 75% uczniów, chemii−50%, przy tym 25% . Oblicz prwdopodobieństwo, że losowo wybrany uczeń tej klasy będzie
1
dzastuch:
do klubu nalezy 20 mężczyzn i 10 kobiet. czlonkowie klubu wybieraja sekretarza, wiceprzewodniczacego i przewodniczacego. na ile sposob moga dokonac wyboru jesli ma byc
0
Migotka;pp:
Wysokość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest dwa razy dluzsza od krawędzi podstawy. Objętość prostopadłościanu jest równa 6
√
3
. Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego
2
marcin:
Lampa umieszczona na wysokości 4 m nad ziemią oświetla na płaskim terenie obszar o średnicy 6m. Oblicz, o ile metrów należy zawiesić lampę, aby oświetlała obszar o średnicy 8m.
0
miki :
proszę o pomoć w wielomianach
miki : Prosze pomóżcie, jak to zrobić
3
Andzia:
Pięknie dziękuję za poprzednią pomoc przy zadaniach, ale po raz kolejny muszę zwrócić się do Was z prośbą:
0
Rita:
Dany jest wierzchołek trojkata rownobocznego C=(−4,2). Bok AB jest w prostej o rownaniu 2x+4y−5=0. Wyznacz dlugosc boku tego trojkata.
3
Tomek:
Stosując wzory skróconego mnożenia rozłóż na czynniki wyrażenie:
5
Zosiaaa:
POCHODNE
! PROSZE O POMOC
a) 2xln(3x) tu trzeba obliczyć monotoniczność i ekstrema
2
Michał:
za pomocą cyfr 2,3,4,6,7,8 utworzono wszystkie możliwe liczby czterocyfrowe o różnych cyfrach. Oblicz sume tych liczb
0
bozenna:
Wiedząc,że P(x)= −x do 4potęgi + 5 x do potęgi 2 −3 ,oblicz P ( − 2 ) = − ( 2 )do potęgi 4 +5 ( −2 ) do potęgi 2 − 3 = −16 +5*4 −3 =−16 +20 −3
1
bardot:
π
Wykaż, że jeśli x∊(0;
), to sin2x+cos2x>1
4
3
marcin:
Ile wynosi n jeśli liczba zdarzeń elementarnych w rzucie n monetami jest równa 64 ?
2
honey:
zad. 1 Jeżeli długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego są w stosunku
√
3
: 3, to jeden z kątów ostrych ma miarę:
0
Tomek:
Witam.
13
zxcvbnm:
Witam,mam problem z tym
4
Natalia:
5
√
5
*5=
1
Konrad:
(n−1)n(n+1)(n
2
+1)
2
marcin:
Rzucamy cztery razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że za każdym razem wypadnie ta sama liczba oczek?
15
Kamyk:
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
log
1
/
3
x/(2−x)
0
Zosiaaa:
BAARDZO PROSZĘ O POMOC
27
yyy:
RE− relacja RE⊂RxR
1
Ania:
Oblicz granicę funkcji : lim (przy x→0) x : 2−
√
x−4
1
emmi:
Przekątna prostopadłościanu ma długość 10 cm i tworzy z płaszczyzną jego podstawy kąt α=60 stopni. Oblicz V tego prostopadłościanu wiedząc, że jedna z krawędzi podstawy ma długość 4 cm.
0
Anka:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
2
miki :
bardzo proszę o : Wyznacz współczynniki a i b , tak aby wielomiany były równe
2
Patryk:
rozwiąż nierówności: −x
2
−1<0
5
karola:
Prosze, prosze, prosze o pomoc
0
miki :
proszę o pomoc
Wyznacz współczynniki a i b , tak aby wielomiany były równe
0
KASIA.:
Pomożecie ? ; /
5
Werus:
Oblicz m (3m+2)
2
−4(m+2)(2m−1)>0
2
Patryk:
x
2
=6x
1
miki :
Prosze pomóżcie, jak to zrobić
Wiedząć ,że 6(0)= 5 , 6(√2) = 5 i 6(√3)=8, wyznacz współczynniki wielomianu
1
karola:
podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie 60 st. i boku długości 8 cm. oblicz długość przekątnych tego graniastosłupa, jeśli jego wysokosć jest równa 10 cm .
2
yyy:
wykaz że jeśli A,B są zbiorami to jeśli A∩B=A to A⊂B
0
Zosiaaa:
bardzo prosze o pomoc
a) 2xln(3x) tu trzeba obliczyć monotoniczność i ekstrema
13
bardot:
Czy ta nierówność trygonometryczna jest dobrze?
0
nowa:
obliczyć granice funkcji przy x→
∞
oraz x→−
∞
f(x)=e
x
*sin(x)
8
miki :
Proszę o pomoc
! Znajdź sumę współczynników wielomianu :
1
malaga0444:
Prosze o pomoc. Podaj wektor przsuniecia y=2/2
x
+2
5
; ) :
1
4
do potęgi
1
2
1
Zosiaaa:
proszę o pomoc w obliczeniu pochodnych w tych przykładach : a) 2xln(3x) tu trzeba obliczyć monotoniczność i ekstrema
1
; ) :
1
1
do potęgi
4
2
0
miki :
Wiedząć ,że 6(0)= 5 , 6(√2) = 5 i 6(√3)=8, wyznacz współczynniki wielomianu 6(x)=ax(x do potęgi 4)+ bx(x do potęgi 2) + c
0
malaga0444:
Prosze o pomoc. Podaj wektor y=2/2
x
+2
4
Ania:
Rozwiaż nierówność |x+4|−4|x| > 3
2
Michał:
w klasie jest 28 uczniow w tym 15 dziewcząt. Na ile sposobów ta klasa moze wesjsc do pracowni matematycznej, jesli wszystkie dziewczeta wchodza przed chlopcami i uczniowie wchodza
0
Zack24:
Wyznacz czworokąt jednokładny do czworokąta ABCD gdzie A=(3, −2) B= (4, 1) C=(4, 3) D=(−5, −4) względem punktu (0,0)
0
Ola :
Rzucamy 2 kostkami do gry. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen: 1)suma oczek na obu kostkach wznosi 3
1
Ola :
Wyznacz ciag arytmetyczny tzn An i R oraz oblicz S10 majac dane A2=2 A6=8
7
Gins:
W biegu finałowym wystartowąło 8 zawodników. Ile jest możliwych wyników zajęcia miejsc medalowych przez zawodników?
2
Werus:
Jakie trzeba postawić założenia aby wartość parametru m miała 2 różne rozwiązania dodatnie? (chodzi o deltę, wzory Vieta i współczynnik a)
2
Ola :
Oblicz 6 poczatkowych wyrazow ciagu (an) o wyrazie ogolnym An=−2+1/2n Zbadaj monotonicznosc tego ciagu.
0
BaHa:
z naczynia w kształcie stozka o promieniu podstawy 0,6dm i dł wysokości 12dm wypełnionego całkowice wodą przelewamy połowę wody do naczynia w kształcie walca o takiej samej podstawie.
3
kto pomoze :
6
1
2
* 6
−
2
3
*6
5
6
= i 7
3
4
*7
−2
* 7
1
4
=
nie wiem jak to zrobić nawet korzystając ze wzorów nie wychodzi mi
1
bar80:
oblicz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji:
x
3
− 2x
2
+ x
y=
√
3 − x
2
xDD:
(1+ cosx)(1−sinx)
10
Mariusz:
Rachunek:
3
Mocher:
Wpłacasz do banku 1000 zł o oprocentowaniu 12% w skali roku. Oblicz stan konta po roku, jeśli: oszczędzasz trzy lata,a kapitalizacja jest kwartalna(co kwartał 1000 zł).
0
Mocher:
Wpłacasz do banku 1000 zł o oprocentowaniu 12% w skali roku. Oblicz stan konta po roku, jeśli: a)kapitalizacja jest miesięczna i nie dokonuje się żadnych operacji na rachunku
1
madzia :
oblicz wartosci funkcji trygonometrycznych kata ostrego α jezeli a)sin α
1
5
piata jak niewidac
6
already:
Dla jakich wartości parametru m równanie x
2
−mx + m
2
− 2m + 1= 0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste których suma jest o jeden większa od ich iloczynu?
12
mati:
Liczby 4 i (−5) są pierwiastkami wielomianu W(x)=x
3
+ax
2
+bx−80. 1)Wyznacz wartości parametrów a i b.
0
Kaśśś:
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć
Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania iloczynu oczek równego 5.
3
Rita:
Srednia arytmetyczna liczb a, b, c jest rowna 15. Oblicz srednia arytmetyczną liczb a+7, b+3, c+8.
1
ziut.:
pc graniastoslupa praw. czworakatnego wyn 90. suma wszystkich krawedzi wynosi 48. wyznacz dlugosci bokow
1
Paulina:
Dany jest trójkąt o wierzchołkach: A= (−2,6), B= (3,0), C= (2,3). Wyznacz ogólne równanie prostej zawieracjącej wysokość tego trójkąta opuszczoną na bok AC.
1
Pauliśka:
Wyznacz rownanie prostej prostopadłej do prostej o rownaniu y= −4x+3 przechodzacej przez punkt P= (12, −8) .
0
Matmetematyk:
Jak wyznaczyć taki ciąg
0
Paulina:
Dany jest trójkąt o wierzchołkach: A= (−2,6), B= (3,0), C= (2,3). Wyznacz ogólne równanie prostej zawieracjącej wysokości tego trójkąta opuszczoną na bok AC.
7
Paulina:
Wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność:
8
guniesiwy:
Oblicz wartość wyrażenia
0
piotr22:
Czy mógłby ktos pokazać jak się powinno wyprowadzić stopniowo taką jednostkę?
T
(V*s/A*m)*A/m
żeby końcowy wymiar był taki:
kg*m
A
2
*s
2
?
4
Paulina:
Wyznacz współrzędne środka i promień okregu o równaniu x
2
− 4x+y
2
+12y +31=0
12
Paulina:
Dane są dwa przeciwległe boki kwadratu A=( 1, −3) C=( −5, −1) Wyznacz obwod tego kwadratu.
1
Inka.:
Dany jest wierzchołek trojkata rownobocznego C=(−4,2). Bok AB jest w prostej o rownaniu 2x+4y−5=0. Wyznacz dlugosc boku tego trojkata.
3
mateusz:
Dany jet wielomian W(x)=5x
5
+4x
4
+3x
3
+2x
2
+ax , o którym wiadomo, że W(1)=W(−1). Wykaż, że a=−8.
3
Lucjan:
Koszt wynajecia autokaru wynosi 1440zł. Na wycieczke pojechalo o 3 uczniów mniej niz planowano, co spowodowalo wzrost oplaty dla kazdego uczestnika o 2zł.
0
Karat:
Zad1
4
Roman:
Uzasadnij, ze liczba
√
4+2
√
3
*
√
4−2
√
3
jest wymierna
0
Ola:
W banku umieszczono kwotę 1000zł na 2% w stosunku rocznym, przy czym odsetki są dopisywane co pół roku. Ile wynoszą dopisane odsetki po jednym roku
2
kuba:
na wycieczke pojechalo 21 osob o sredniej wieku 23lata. średnia ta rośnie do 24, jesli doliczy się wiek przewodnika. Ile lat ma przewodnik
2
Ola:
Mam problem z zadaniem . dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania jest równa S.
1
tttt:
∫
x
x
2
−2x−3
=
1
mariola4785:
Chemia . Oblicz wartosc indeksu strechiometrycznego
1
Calineczka:
Z cyfr: 0, 1, 2, 3, 4, 5 tworzymy liczby trzycyfrowe, w których cyfry nie mogą się powtarzać. Ile różnych liczb możemy w ten sposób utworzyć?
1
Jola:
Mamy 3 kule białe, 3 czerwone i 3 zielone. Rozmieszczany kule losowo w trzech szufladach.
10
bozenna:
2/1000−3/100
9
Bartosz :
t
2
+1
f(x) = ln
√
= ?
t
2
−1
0
czekolada:
zad 1. Ile stopni ma kat środkowy, a ile kat wpisany oparty na 2/9 okręgu zad 2 . Kat wpisany w okrag o promieniu r=3 ma miare 30 stopni.Jaka jest dlugosc luku na ktorym
1
Dziedzina :
Jak wyznaczyc dziedzine z tych dzialanek i to skrócić
3
Agnieszka:
Oblicz prawdopodobieństwo wypadnięcia liczby w rzucie symetryczną kostką: a)pierwszej
0
kamila:
kamila: 1.W torebce znajduje sie 20 orzechów wśród których 3 są puste. z torebki wyjmujemy losowo 2
5
Ania:
Witam. Mam problem z 2 przykładami całek, które należy obliczyć za pomocą podstawienia:
10
misia:
Mam do zbadania takie szereg ∑
∞
n=1 (
sinn
n
)
n
jak się za to zabrac?
7
R.o.zumek:
x
2
+ 1
lim
x→
∞
2x
2
+ x − 4
18
kasia:
2
10
x+
√
8
16
*2
pomożecie?
2
−3
39
Lukas :
witam mam prosbe. czy moglby ktos mi policzyc takie calki 1. ∫ arcsin[2sqrt(x)/(1+x)]
1
malutka:
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jesli : h=21cm ?
2
gabi:
z punktu c leżącego na okręgu o promieniu długości r=10 ,poprowadzono 2 cięciwy CA i CB o takiej samej długości . Kąt ABC wynosi 30
0
. Oblicz pole trójkąta ABC!