Rownanie
Pauliśka: Wyznacz rownanie prostej prostopadłej do prostej o rownaniu y= −4x+3 przechodzacej przez punkt
P= (12, −8) .
czy to bedzie tak

:
y=−4x+b

i podsawiamy za x =12 a za y =−8?
8 gru 16:03
Tragos: kiedy dwie proste są prostopadłe?
gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych daje −1
Niech m − prosta prostopadła do prostej o równaniu y = −4x + 3
m: y = ax + b
a * (−4) = −1
a = 14
y = 14x + b
Skoro punkt P(12, −8) należy do tej prostej to:
−8 = 14 * 12 + b
−8 = 3 + b
b = −11
zatem:
y = 14x − 11
8 gru 16:23