rozwiązesz ?
Oloo: Zapisz jak najprościej ..
a) (5+2x)(3x−2) = ?
b) 2x(4x−1) − ( x − 2)(x+2) = ?
8 gru 23:55
mila: a) wymnóż
b) wymnóż 2x* (4x−1) −(x−2)(x+2) użyj wzoru (a−b)(a+b)=a2−b2
8 gru 23:58
Oloo: ale nie potrafie
9 gru 00:01
mila: 4(a−b+z)=4a−4b +4z mnozysz po kolei
(x−3)(x+3)=x2−32=x2−9
próbuj
9 gru 00:03
Oloo: a) 10 − 6x ?
9 gru 00:06
Oloo: znaczy sie .. − 10 − 6 x ?
9 gru 00:07
mila: jezeli masz dwie liczby w nawiasie jednym i drugim to mnożysz po kolei przez obydwie
a)5*3x−5*2+2x*3x−2x*2=15x−10+6x2−4x=6x2+11x−10
9 gru 00:09
mila: jak Ci idzie przykład b
9 gru 00:14
Oloo: ehh i tak nie rozumiem to jest przyklad a tak ?
9 gru 00:14
mila: Masz braki mnozysz po kolei przyjrzyj się dobrze
9 gru 00:16
mila: b) jest łatwiejszy bo masz tylko jedną liczbę przed nawiasem napisz jak liczysz i wykorzystaj
wzór
9 gru 00:18
mila: 2x(4x−1)−(x−2)(x+2)=8x2−2x−(x2−4)=8x2−2x−x2+4=7x2−2x+4
9 gru 00:26
Oloo: a jak rozwiazac cos takiego : ..
x3 − x2 = 2
9 gru 00:32
mila: Przy odejmowaniu ułamków trzeba do wspólnego mianownika sprowadzic wspólny mianownik 6 .Napisz
szybko bo zaraz kończę
9 gru 00:44
Oloo: 2x6 − 3x6 = 2 co dalej ?
9 gru 00:48
mila: pozbądz sie ułamków mnożac wszystko przez 6
9 gru 00:50
Oloo: 2x − 3x = 12
−x=12 /−1
x= − 12 ?
9 gru 00:51
mila: tak
9 gru 00:53
Oloo: Oo umiem !
9 gru 00:54
mila: 
koniecznie pocwicz mnożenie liczb w dwóch nawiasach i naucz sie wzorów skróconego mnożenia
9 gru 00:56
Oloo: dobrze douslyszenia
9 gru 00:57