prosze o pomoc
mati: Liczby 4 i (−5) są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+ax2+bx−80.
1)Wyznacz wartości parametrów a i b.
2) Znajdź trzeci pierwiastek tego wielomianu.
8 gru 16:22
Tragos: 1)
{ W(4) = 0
{ W(−5) = 0
8 gru 16:25
mati: Czyli podstawiam 4 i (−5) za x
8 gru 16:29
mac: za x wstawiasz 0
8 gru 16:31
mati: Może to ktoś rozpisać bo dalej nie moge tego rozwiązać.
8 gru 16:56
mac: Ehh sorki nie to

tak jak Targos napisał za x podane liczby, pomyliło mi się

−125+25a−5b−80=0
64+16a+4b−80=0
25a−5b=205
16a+4b=16
8 gru 17:04
mac: Odnośnie 2) wynik będzie: W(x) = (x − 4)(x + 5)(x + 4)
8 gru 17:05
Tragos: W(4) = 43 + a*42 + 4b − 80 = 64 + 16a +4b − 80 = 16a + 4b − 16
W(4) = 0
16 a + 4b − 16 = 0
16 a + 4b = 16 /:4
4a + b = 4
W(−5) = (−5)3 + a*(−5)2 − 5b − 80 = −125 + 25a − 5b − 80 = 25a − 5b − 205
W(−5) = 0
25a − 5b − 205 = 0
25 a − 5b = 205 / :5
5 a − b = 41
{ 4a + b = 4
{ 5a − b = 41
9a = 45
a = 5
4*5 + b = 4
20 + b = 4
b = −16
8 gru 17:08
mati: No dobra , ale jak wyliczyć a i b ?
8 gru 17:10
POMOCY: Tragos zajrzyj jeszcze do mnie . mam problem z dwoma zadaniami
8 gru 17:11
mati: Zeby takie przykłady były w książkach.
8 gru 17:11
Tragos: obliczyłem Ci wyżej,
a = 5
b = −16
b)
W(x) = x
3 + 5x
2 − 16x − 80
wiesz już, że 4 i (−5) są pierwiastkami, zatem wykorzystaj schemat Cornera
8 gru 17:12
mati: Dzięki
8 gru 17:14