odejmowanie ułamków
bozenna: 2/1000−3/100
8 gru 13:41
nikka: jaki będzie wspólny mianownik dla tych ułamków?
8 gru 13:49
bozenna: 1000
8 gru 14:18
Calineczka: przez tą samą liczbę przez którą musisz pomnożyć mianownik z drugiego ułamka by wyszło 1000
pomnóż 3 i odejmij od siebie ułamki.
8 gru 14:21
bozenna: 2/1000−3/100+21=2/1000−30/1000+21=−28/1000+21=?
nie potrafię tego wykonać.
8 gru 14:46
nikka: a skąd się wzięło 21 ?
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 10 | |
| − |
| = |
| − |
| * |
| = |
| 1000 | | 100 | | 1000 | | 100 | | 10 | |
8 gru 14:51
bozenna: Całe zadanie brzmi tak:Wiedząc,że W(x)=2xdo3potęgi−3xdo2potęgi+21 oblicz : W(1/10 )
8 gru 15:00
nikka:
| | −28 | | −7 | | 250 | | −7+21*250 | |
|
| + 21 = |
| + 21* |
| = |
| = ... |
| | 1000 | | 250 | | 250 | | 250 | |
8 gru 15:10
bozenna: =14,ale to chyba nie tak,bo wynik powinien być 20,972
8 gru 15:26
nikka: wszystko się zgadza.. najpierw mnożenie 21*250 = ... − 7 = ... : 250 = ...
8 gru 15:39
bozenna: serdeczne dzięki
8 gru 15:59