Geometria zadanko
Kamyk: Zbadaj Czy trójkąt o bokach 7, 8 i 9 jest ostro− prosto− czy rozwartokątny.
Pomóżcie proszę
8 gru 20:47
think: czy jest prostokątny to wystarczy sprawdzić, czy suma kwadratów krótszych boków jest równa
kwadratowi najdłuższego. Jeśli jest równa to masz trójkąt prostokątny jeśli nie, to nie.
Co do tego, czy jest ostro− czy rozwartokątny... to przychodzi mi do głowy tylko tw. cosinusów.
Ponieważ cosinus jest w drugiej ćwiartce ujemny ( druga ćwiartka oznacza kąt rozwarty)
musisz sprawdzić znak
92 = 72 + 82 − 2*7*8cosα ⇒ cosα = jeśli cos > 0 to kąt ostry cos < 0 kąt rozwarty i tak w
każdym przypadku
72 = 92 + 82 − 2*8*9cosβ
82 = 72 + 92 − 2*7*9cosγ
8 gru 21:10