Kid: Trygonometria. Nie wyszło

sin5x−sinx=cos4x+cos2x
...
...
...
...
...
| | π | |
cos3x(cos( |
| −2x)−cosx)=0 // rozbijam na dwa |
| | 2 | |
cos3x=0
| | π | |
cos( |
| −2x)−cosx=0 // rozbijam ze wzoru |
| | 2 | |
| | π | | x | | π | | 3x | |
−2sin( |
| + |
| )sin( |
| − |
| ) − i co dalej? Może to ktoś przeliczyć, bo nie wiem |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
czy w ogóle to dobrze robię
8 gru 19:25
Kid: proszę o pomoc...
8 gru 19:38
Godzio:
2cos3xsin2x = 2cos3xcosx
cos3xsin2x − cos3xcosx = 0
2cos3xsinxcosx − cos3xcosx = 0
cos3x * cosx(2sinx − 1) = 0
| | 1 | |
cos3x = 0 lub cosx = 0 lub sinx = |
| |
| | 2 | |
| | π | | 1 | | π | | π | | 5 | |
x = |
| + |
| kπ lub x = |
| + kπ lub x = |
| + 2kπ lub x = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
8 gru 19:45
Kid: | | kπ | |
Godzio, a nie brakuje Ci rozwiązania : U{11}P18}π+ |
| ? − to jest dla cos3x=0 , dla |
| | 3 | |
ćwiartki IV ?
8 gru 20:03
8 gru 20:04
Godzio:
Nic nie brakuje
8 gru 20:04
Kid: to dlaczego mam to roziązanie? Dla ćwiartki IV liczy się
| | π | |
2π− |
| ... itd. ? Dlaczego nie bierzesz tej ćwiartki pod uwagę? |
| | 6 | |
8 gru 20:11
Godzio:
W poleceniu masz podany przedział rozwiązania czy co ? bo nie wiem o co chodzi ?
8 gru 20:14
Godzio:
| | 11 | | kπ | |
x = |
| π + |
| −−− to jest rozwiązanie z podręcznika ? |
| | 18 | | 3 | |
8 gru 20:15
Kid: nie ma przedziału właśnie, dlatego się zastanawiam dlaczego wyciepałeś to jedno rozwiązanie.
Nie mam do tego odpowiedzi. Nie twierdzę, że masz to źle, tylko nie wiem dlaczego tego
rozwiązania jednego nie uwzględniłeś.
8 gru 20:21
Godzio:
Wszystkie rozwiązania są uwzględnione, to co ty tam napisałeś to jest zawarte w tym
rozwiązaniu:
8 gru 20:23
Kid: yhym. Skoro jest to zawarte, to napisanie tego po raz kolejny jest rozumiem błędem, tak?
Jak sprawdzić czy jedno zawiera się w drugim?
8 gru 20:30